söndag 28 december 2008
Tillfälligt avbrott
En hektisk tid på jobbet och noll läslusta är orsaken.
Men detta är ingenting som inte kan lösas genom en lång och skön jul/nyårs-ledighet. Krafterna börjar komma tillbaka och lusten att skriva likaså, så endera dan är jag tillbaka igen.
Julen har i alla fall varit skön och avkopplande, med god julstämning och lagom med klappar. Ingen stress och jäkt, vilket har varit otroligt skönt för en gångs skull.
Nu ska jag bara njuta klart och sedan syns vi igen.
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Tystnad, Jul, Nyår, Tillbaka
söndag 23 november 2008
En helt vanlig söndag
- Läsa klart Saul Bellows "Han med foten i klaveret".
- Påbörja nästa bok, "En kedja av röster" av André Brink.
- Ställa in alla böcker i bokhyllan som tidigare legat slarvigt ovanpå.
Som synes, en ganska trivsam söndag.
Nu laddas inför "Da Vinci koden" som strax börjar på TV3. Boken, av Dan Brown, är en av mina favoriter, och filmen tycker jag blev ganska lyckad.
Sedan är det bara att ladda för en ny, snörik måndag.
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Söndag, Böcker, Snö, Dan Brown
onsdag 19 november 2008
´Salem´s Lot av Stephen King
1975 utkom den då 28-årige King med sin andra bok efter debuten ”Carrie”. Boken hade arbetsnamnet ”Second Coming” och var en roman i modern Dracula stil. När den sedan publicerades så hade namnet ändrats till "´Salem´s Lot".

2005 kom så denna nyutgivning av "´Salem´s Lot" ut, en illustrerad version som förutom huvudhistorien även har med två tidigare publicerade noveller samt en slutdel på ca 50 sidor som innehåller delar av den ursprungliga historien som redigerades bort inför publiceringen. Boken är i och med dessa borttagna delar helt unik, då denna del aldrig tidigare har publicerats.
´Salem´s Lot handlar om författaren, Ben Mears, som efter många år återvänder till sin barndoms stad Jerusalems Lot för att skriva sin nya bok. Men också för att göra upp med barndomens spöklika upplevelser i och kring huset Marsten där ett hemskt mord och självmord hände för många år sedan. Väl framme upptäcker han att huset blivit uthyrt av två män varav en av männen ingen har träffat, utan bara hört talas om.
Plötsligt börjar det hända saker i Jerusalems Lot. Det börjar med att en hund hittas upphängd på staketet till kyrkogården, vilket följs upp med att två barn försvinner. I takt med att fler människor försvinner spårlöst ökar också misstänksamheten bland invånarna.
Också Ben Mears börjar bli misstänksam. Under sin korta närvaro i Jerusalems Lot har han träffat en kvinna, Susan Norton, och en lärare i litteratur, Matt Burke. Tillsammans med sin nyfunna vänner börjar han nysta i försvinnandena, och när de inser att de försvunna personerna i Jerusalems Lot återvänder på nätterna och bedjande övertygar folk att släppa in dem i sina hem förstår de vad det är som händer i staden…
Jag tänker inte avslöja mer av handlingen men den är otäck, riktigt otäck. Denna förmåga att skriva måleriskt så att man knappt kan sova på nätterna är ju Stephen Kings adelsmärke och han är otroligt bra på det. Att lyckas förmedla något så påtagligt med ord som man annars måste använda synintryck för är för mig nästan osannolikt, men King lyckas med det. Som skräckförfattare är Stephen King nummer ett, nu och för alltid.
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Recension, Stephen King
tisdag 18 november 2008
Ryck en bok
Det gäller alltså att:
1. Ryck närmaste bok i din omgivning.
2. Slå upp sidan 56.
3. Leta upp den sjunde meningen på den sidan.
4. Posta meningen i din blogg tillsammans med dessa instruktioner.
5. Lägg gärna till bokens titel och författare.
Detta gav följande mening:
"Röd av upphetsning uppmanar han oss att sluta blocka hela dagar långt i förväg för distansarbete, eftersom vi omöjligt kan hitta en gemensam tid för mötet"
Denna mening är från boken "Andra sidan väggen" av Helena von Hofsten, som för övrigt har en egen trevlig blogg.
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Helena von Hofsten, Blogguppgift
tisdag 4 november 2008
Ny radiofavorit
Tänkte dock i eftermiddags höra om det fanns några nya analyser kring presidentvalet i USA, slog på radion och hamnade mitt i programmet Biblioteket. I denna sändning diskuterades en bok av tre personer, en bok som jag inom trettio sekunder kunde fastställa som Harper Lee:s fantastiska "Dödssynden". Sedan var jag fast. Så otroligt spännande att höra tre intelligenta bokmänniskor diskutera en favoritbok, där jag hela tiden nickade medhållande och igenkännande var en väldigt trevlig upplevelse och gav nya dimensioner och tankar kring boken.
Så även om alla ni andra bokvänner nu sakta skakar på huvudet och tänker; ja, ja, kom han på det NU, så vill jag ändå flagga för detta fantastiska program som sänds på måndagar kl. 14:03 med repris på tisdagar 18:15 (och som dessutom kan avnjutas via webben i efterhand).
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Biblioteket, P1, Harper Lee
måndag 27 oktober 2008
Lång tids bokläsning är nu slut
Det tog lång tid men läslustindex har inte varit högt den senaste tiden, dessutom har andra omständigheter gjort att tiden inte riktigt räckt till för litterär förkovning. En bidragande orsak har också varit att boken var ganska läskig vilket gjorde att kvällsläsningen blev eftermiddagsläsning vid lediga stunder.
Boken var dock rysligt bra, med betoning på rysligt. Här fanns inga vänliga, trevliga vampyrer som i vissa moderna böcker eller tv-serier. Här var alla vampyrer onda, riktigt onda. King beskriver det själv i slutordet på boken; detta är en blandning mellan Bram Stokers Dracula och de mer moderna vampyrer som var populära som comics på 50- och 60-talet. Då var vampyrer inte snälla...
I denna utgåva fanns också andra godbitar med förutom huvudhistorien ´Salem´s Lot. En ny introduktion av King var med. Dessutom fanns två noveller som anknyter till huvudhistorien. One for the Road (Snöstormen) och Jerusalem´s Lot (Jerusalems Lott) är noveller som tidigare finns publicerade i Kings bok Nightshift (Dödsdansen).
Men mest spännande av allt är nog den sista delen i boken som innehåller de borttagna avsnitt som förläggaren ursprungligen inte tyckte var passande nog i orginalmanuset. De kanske var för otäcka 1975 när orginalboken kom ut, och vad gäller vissa scener är jag nog böjd att hålla med...
Nu är ´Salem´s Lot i alla fall utläst, en liten recension om handlingen kommer vad det lider. Just nu pågår för fullt läsningen av nobelpristagaren Saul Bellow och hans novellsamling Han med foten i klaveret. En något mindre otäck bok kan jag säga....
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Stephen King, Vampyrer, Saul Bellow
måndag 13 oktober 2008
Ett antikvariat tack !
Många har storslagna drömmar om vad de skulle göra om de vann storvinsten på Lotto, men min dröm är just att skaffa mig ett antikvariat med inriktning mot böcker. Men varför en lotto-vinst för att göra drömmen till verklighet?
Tyvärr är det nog som artikeln i DN beskriver det.
Jag håller helt med, för mig är boklådan en frizon bortom vardagens stress och oro över finanskriser och andra "katastrofer". Tanken är inte att hänga med i tidens utveckling utan att just vara det rogivande ställe där man lugnt kan traska omkring i en egen värld.
Det är också därför som det är min dröm. Men det är också därför som man nog också tyvärr måste ha den där lotto-vinsten, för en rogivande frizon betalar inte vare sig räkningar eller mat.
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Boklådor, Drömmar, DN
torsdag 9 oktober 2008
Europa även denna gång
Årets vinnare blev alltså den franske novellisten Jean-Marie Gustave Le Clézio. En författare som gett ut över 40 verk och som jag aldrig har hört talas om. Dessutom återigen en europé och, som oftast, en man.
Lägger i och för sig ingen värdering i det, men som så många andra säger och skriver; det skulle vara kul med en vinnare som den "stora massan" har läst. Eller i alla fall hört talas om....
/Peter
Andra bloggar om: Nobelpriset i litteratur, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Böcker
söndag 28 september 2008
Söndagsblogg
Nåväl, som tröst har jag köpt mig några second hand böcker (som om jag behövde fler...) När jag inte kan vara i Göteborg så måste jag ha något annat att trösta mig med.
John Grisham är en favoritförfattare som sällan skriver dåliga böcker (även om "Brödraskapet" bara var sådär). Hittade boken "De utvalda" från 1998 som jag inte har, så den blev det ena köpet.
Läste boken "Fader: Okänd" av John F. Case för några år sedan och blev otroligt överraskad över kvalitén. Hittade nu hans andra bok på svenska, "Den förste ryttaren", och hoppas att denna är lika bra.
För dessa båda bokpärlor gav jag det mycket facila priset 10 kronor....
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Bokmässa, Böcker, John F. Case, John Grisham
torsdag 25 september 2008
Allt kan hända av Stephen King

Novellernas inbördes ordning i boken är lite rolig. De är inte ordnade efter utgivningsår eller någon annan kronologisk ordning, utan Stephen King sorterade ut alla spader samt en joker ur en kortlek. Därefter tog han novellernas nummer från förläggarens lista, blandade och gav ut spelkorten I den ordningen blev de sedan tryckta. King säger själv i boken att ”nästa samling tänker jag sätta ihop med hjälp av tarokkort”. Ganska kul om ni frågar mig.
Kvalitén på novellerna då?
Blandad kompott skulle jag vilja säga. Några är riktigt bra (Obduktionsrum fyra, I dödsrummet, Elurias små systrar) och någon är verkligt undermålig (Allt du älskar kommer att försvinna). Några är patenterade rysare (Mannen i den svarta kostymen, Vägviruset drar norrut, 1408, En åktur på kulan) och några är mer mjuka (Jack Hamiltons död, Allting är slutgiltigt, Den där känslan som man bara kan säga vad den heter på franska).
Att ge sig in på handlingen i dessa noveller är i princip omöjligt, men vissa bör nämnas närmare. Elurias små systrar gavs ut i antologin "Legends" och är en fristående historia om revolvermannen Roland Deschain som senare återfinns i eposet Det mörka tornet. Vidare kan nämnas 1408 som för de flesta numera är ganska känd då den filmatiserades 2007 med bl.a. John Cusack (och regisserad av svensken Mikael Håfström). 1408 finns också utgiven i talboken "Blood and Smoke". Slutligen bör nämnas En åktur i Kulan ("Riding the Bullet") som förlaget Scribner gav ut som det lite udda formatet e-bok.
Omdömet om "Allt kan hända" blir gott. Det är som nämnts ovan en blandad kompott. Det är inte bara skräck och blod utan överraskande många noveller är spännande men ganska harmlösa. Några har lite mystiska och i ärlighetens namn ganska dåliga slut, men de riktigt bra överväger. King är bra på att förmedla sin historia med känsla på ett fåtal sidor, och det är en konst som inte ska underskattas. Ofta är det svårare att skriva kort än långt.
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Recension, Stephen King
måndag 22 september 2008
Grattis Stephen
Ps. Även om det går långsamt att läsa din bok just nu, betyder inte det att den är dålig på något sätt, Stephen. Den är jättebra, jag lovar...Ds.
Ps2. Har du provat Facebook än Stephen, för nu är jag med där. Tänkte att vi kunde hålla kontakten via internet. Dessutom är det jättemånga som tycker om dig där. Bara som tips...Ds2.
/Peter
Andra bloggar om: Stephen King, Födelsedag, Facebook
onsdag 17 september 2008
Andra sorters böcker
Av flera anledningar så ligger Stephen Kings ´Salem`s Lot och dammar (nåja, nästan i alla fall) på nattduksbordet. Fast det är inte så att jag inte läser alls, nejdå. Den största anledningen är att det blivit mycket historia och filosofi/religon ett tag, alltså mer facklitteratur.
Som en del av mitt "nya" tema så håller jag på att läsa om D-dagen för fullt. Detta genom Michael Tamelander och Niklas Zetterlings Avgörandets ögonblick.
Sedan har jag också läst ut den underbara boken Råd från hjärtat av Dalai Lama. Buddhismen är något som intresserar mig mycket, främst ur ett filosofiskt perspektiv. Tanken på hur vi människor bör kultivera våra sinnen för att må bra och var lyckliga är mycket lockande. Om alla följde de råd som kommer från det buddhistiska hjärtat tror jag att vår värld skulle se mycket bättre ut, och vi skull må så mycket bättre. Såja, lite filosofiska tankar som bubblade fram....
Ja, sen finns det ju en annan anledning till att ´Salem`s Lot ligger lite vid sidan av. Eftersom jag främst har tid att läsa på kvällen innan John Blund kommer, har jag svårt att förmå mig läsa om vampyrernas framfart med blodsugning. Allra främst därför att den gode Stephen beskriver det så levande....brrrr
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Stephen King, Historia, Dalai Lama, Filosofi
tisdag 9 september 2008
Bokpaket har landat
Två böcker denna gång, båda efterlängtade.
Colin Forbes sista bok (29:e) om Tweed vid SIS, "Djävulsklyftan" har sin klara plats i bokhyllan. Tyvärr blir det ju inga fler böcker, men jag får glädja mig med att jag har allihop.
Femte delen av Stephen Kings epos om det mörka tornet, "Vargarna i Calla" har varit hett efterlängtad då alla de fyra tidigare är utlästa sedan ett bra tag. Sex månader kvar, sedan kommer näst sista delen. Längtar redan.....
Sammanfattning: En bra bokdag !
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Stephen King, Colin Forbes
onsdag 3 september 2008
Nya teman
1. Historia
2. Att läsa
3. Att skriva
4. Att lära mig nya saker
Vad gör man då ?
Jo, man satsar på teman !
Jag har ett stort intresse av historia, är en fanatisk prenumerant av Populär Historia. Samtidigt känner jag att jag inte har någon koll alls på olika historiska händelser eller människor. Kanske av slentrian, kanske för den monotona, tråkiga inlärningen från skoltiden, vad vet jag. Jag har dålig koll på 1:a och 2:a världskriget, känner inte till mycket om vad som hände i Vietnam på 60- och 70-talet, känner inte till mycket om Napoleon och så vidare, och så vidare.
Men att läsa om historia, samtidigt göra anteckningar och sedan skriva ner intressanta saker tror jag ger en större kunskap. Att dessutom göra det kring saker man själv valt borde göra att det blir riktigt stimulerande.
Därför har jag bestämt mig för att ha olika teman jag läser in mig på. Genialt va !!!
Så just nu läser jag om Operation "Neptune", dvs landsättningen av de allierade trupperna i Frankrike på den sk. D-Day. Till min hjälp har jag Michael Tamelander och Niklas Zetterling och deras bok "Avgörandets ögonblick" med undertiteln "Invarsionen i Normandie 1944".
Så nu kan jag efter att ha läst om 2:a världskrigets inledning berätta att idag för exakt 69 år sedan förklarade Storbritanien krig mot Tyskland efter tyskarnas invasion av Polen. Det ni...
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Läsa, Skriva, Historia
måndag 1 september 2008
Delmål Augusti
Med sådant väder bör det kunna blir mycket läst kan tyckas. Sanningen är nog tyvärr helt tvärtom ! Stephen Kings ´Salem`s Lot påbörjades i slutet av juli och är inte utläst ännu.
Nu är ju den utgåvan jag läser en amerikansk special edition, så den är dels på engelska och dels mycket längre än standardutgåvan. Men en bok borde jag nog läst under hela augustimånaden.
Det har inte heller blivit några böcker köpta, vilket är bra. En beställning från Bokus är dock på väg, så snart är målet för 2008 både uppfyllt och överfullt...
Nå, siffrorna för augusti är exakt lika som för juli:
Antal lästa böcker: 11 (mål: 24)
Antal köpta böcker: 17 (mål: max 20)
Lästa på engelska: 1 (mål: 3)
Lästa nobelpristagare: 1 (mål: 5)
Med lite tur når jag målet om tre lästa på engelska, de andra får nog devalveras rejält.
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Mål, Augusti, Stephen King
söndag 31 augusti 2008
Brödraskapet av John Grisham

Tre före detta domare sitter fängslade på den öppna anstalten Trumble i Florida. Dessa tre åldrade herrar och slagit sig in på den mycket fyndiga, men ack så illegala banan att utpressa rika herrar runt om i USA. Sättet de utför utpressningen på är genom att annonsera i tidningar om ”vänskap” för en påhittad ung och vacker intern som snart skall bli frigiven. De äventyrslystna, vanligen äldre herrar som svarar på annonsen dras sakta in i utpressarnas snara och tvingas betala för tystnad. Korrespondensen sköts av en lokal, halvt nedsupen advokat som genom att hjälpa domarna har lyckats tjäna in en hel del pengar.
Domarna och advokaten verkar ha hittat det perfekta sättet att bli rika, ända tills den dag en av de herrar som svarar på annonsen är kongressledamoten Aaron Lake. Nog för att det ser illa ut med en kongressledamot som har dessa böjelser, men nu råkar det också vara så att Lake är mitt uppe i valkampanjen för att bli USA: s näste president, och en sådan hemlighet får absolut inte komma allmänheten tillkänna. CIA, som i hemlighet försöker styra valet för att få Aaron Lake vald som president ger sig in i leken. En lek som närmar sig dödligt allvar.
Om man jämför "Brödraskapet", med t.ex. ovan nämnda böcker av Grisham så står sig denna ganska slätt. Det finns ingen tydlig huvudperson utan boken hoppar friskt mellan domarnas förehavanden i fängelset, advokatens alkoholdimmiga drömmar, kongressledamotens pågående valkampanj samt CIA: s planer och jakt på domarna. Detta gör att boken saknar en tydlig röd tråd som jag brukar uppskatta i John Grishams böcker. Den saknar dock inte spänning och driv och det märks även i denna thriller att Grishams egna juridiska bakgrund återigen kommer till nytta. Boken är definitivt läsvärd, men inte en av de bästa.
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Recension, John Grisham
torsdag 28 augusti 2008
Vill ha och ska ha i höst
1. Obegränsat med pengar.
2. Obegränsat med tid.
3. Obegränsat med utrymme.
Om så hade varit fallet hade det blivit mycket köpt, för det utkommer ju så otroligt mycket bra litteratur (som vanligt måste väl tilläggas).
Men nu har jag vare sig obegränsat med pengar, tid eller utrymme. Det enda som är obegränsat är lusten och drömmen att köpa och läsa, så jag får väl gotta mig i lust och drömmar istället...
Några av böckerna i höstens flora kommer jag i alla fall att köpa.
Från Albert Bonniers blir det Ken Folletts "En värld utan slut" som är en sorts fortsättning på den fantastiska serien "Svärdet och spiran". Skulle gärna också köpa Carl Johan De Geers "Jakten på nollpunkten", Tim Davys "Lanceheim" (ingen purjolök denna gång ?) och Dennis Lehanes "Ett land i gryningen", men det blir nog tyvärr inte det....
Från Forum blir det i alla fall Colin Forbes absolut sista bok om Tweed, "Djävulsklyftan". Det lär ju inte bli några fler eftersom Forbes föll ur tiden förra året.
Läste ur DN igår om Jonathan Littells "De välvilliga", och både den ypperliga recensionen av Ola Larsmo och intervjun gjorde mig intresserad. Tyvärr blir det nog inte något inköp från Brombergs denna gång.
Från Norstedts kommer P-O Enquists "Ett annat liv", vilket skulle vara en trevlig bok att äga. Jag har inte läst mycket av Enquist, men ändå har boken fångat mitt intresse. Blir nog dock inget inköp denna gång.
En som jag däremot definitivt skall införskaffa är Stephen Kings femte del i serien om det mörka tornet. "Vargarna i Calla" är efterlängtad från Bra böcker (väntar fortfarande på att bli erbjuden mina läsex....).
Ja, mycket man vill ha, men i alla fall lite som fås. Tillräckligt för att spräcka både budget och mål på inköpta böcker. Men sånt är livet
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Höst, Läsa, Vilja, Lust
tisdag 19 augusti 2008
Hatkärleken till OS
Jo, detta förbaskade OS. Har bara tid att skriva och läsa på kvällarna, vilket nu då råkar vara typ samtidigt som OS-studion drar igång. Så istället för att plita ner en recension så fastnar jag i idrottens värld med Stefan Holms nedriga 4:e plats, Carros och Wissmans framgångar samt i en lektion om hur man utför Taekwondo (någon som känner igen sig).
Börjar nästan önska att OS snart är slut, så att jag kan återgå till att vara den gamla vanliga litteraturälskande man jag en gång var. Då jäklar ska jag skriva recensionen....
/Peter
Andra bloggar om: OS, Böcker, Stefan Holm, Carolina Klüft, Johan Wissman
torsdag 14 augusti 2008
Veckans Manga
Lektion två är att teckna en Chibi-figur (har inte en aning om varför den heter så, nån annan som vet? ). Denna gång en helfigur. Jag har nu gått steget längre och lagt på lite färg med vanliga färgpennor. Scannern återger färgerna lite dåligt men man ser att de finns där. Någon bakgrund har jag ännu inte vågat mig på, men det gäller att skynda långsamt....
Förutom bristen på rejäla skuggor och att figuren fortfarande är lite kantig, så är jag faktiskt helnöjd.

För övrigt så brukar jag inte hetsa upp mig, men den fars man kunde följa i brottningen idag gör mig ledsen. Om man som Ara Abrahamian kämpat stenhårt med träning i fyra år, förtjänar man ett bättre öde än inkompetenta domare i en tydligt korrupt idrottsgren. Ara, jag lider med dig.
/Peter
Andra bloggar om: Manga, Chibi-figur, Ara Abrahamian, Brottning, OS
måndag 11 augusti 2008
Kingböcker på gång
Ett antal svenska utgivningar har kommit ut eller är planerade:
- "Blaze" - den (i alla fall hittils) sjunde och kanske sista boken under pseudonymen Bachman utkom i juni
- "Dimman" - i och med att filmen "The Mist" gick upp på biodukarna i juni gavs Dimman ut som en egen bok. Tidigare har denna enbart varit en novell i boken "Den förskräckliga apan", men kom nu alltså som egen pocketbok.
- "Det mörka tornet 5: Vargarna i Calla" - femte delen i Kings stora epos kommer nu i september 2008.
- "Det mörka tornet 6: Susannahs sång" - Sjätte delen har, tack och lov, blivit tidigarelagd och kommer ut i Sverige i februari 2009.
- "Det mörka tornet 7: Det mörka tornet" - även den sjunde och avslutande delen har blivit tidigarelagd och är planerad att komma ut under hösten 2009
På den amerikanska marknaden ser det ut som följer:
- "Just After the Sunset" - en ny novellsamling som är planerad till november 2008.
- "Under the Dome" - en mastodontbok, tippad att bli Kings längsta någonsin (uppskattningsvis över 1400 sidor) är just nu på skrivstadiet. Något planerat datum för utgivning har jag inte hittat ännu.
Även Kings samarbete med Marvel har genererat ett antal nya Comics:
- "The Dark Tower: The Long Road Home" - uppföljaren till första comic-serien om The Dark Tower har just avslutats. Andra delen blev 5 nummer mot första delens sju.
- "The Dark Tower: Treachery" - även en tredje del är klar och serien blir på sex nummer. Utgivningen blir mellan september 2008 och februari 2009.
- "The Stand: Captains Trips" - Marvel och King har även påbörjat ett samarbete att ge ut den fantastiska boken The Stand (Pestens tid) som albumserie. Den första delen är redan klar och kommer ut med fem nummer mellan september 2008 och januari 2009.
Som synes ligger inte den gode Stephen på latsidan. Själv bara njuter jag och hoppas att jag hinner med i hans racerfart...
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Seriealbum, Stephen King, The Stand
söndag 10 augusti 2008
BookReflections goes Art
Känner själv en dragning åt att prova, och köpte därför boken "Så tecknar du Manga" av Katy Coope. I denna första del så gås det igenom hur man tecknar enkla bilder från grunden, så nu har även jag börjat teckna.
Tänker till och med publicera mina alster här på bloggen. Inte för att höra folkets jubel, utan mer för att jag själv ska kunna se dem efter att jag gjort dem, och se om/hur jag utvecklas. Feedback är annars helt ok från er läsare (om ni är någorlunda snälla). Så här nedan kommer min allra första Manga-teckning, enbart tuschad och utan några färger.

För övrigt så stämmer jag upp i hyllningskören och skickar ett stort grattis till Emma Johansson, vår fantastikska cyklist som bärgade hem Sveriges första OS-medalj.
/Peter
Andra bloggar om: Konst, Manga, Emma Johansson, OS
onsdag 6 augusti 2008
Patient 67 av Dennis Lehane

Av denna anledning kallas kriminalaren Teddy Daniels och hans nya kollega Chuck Aule till ön för att reda ut denna mystiska rymning. Men redan kort efter deras ankomst tätnar mysteriet ytterligare. Ansvariga på sjukhuset beter sig mystiskt och tillknäppt och våra vänner kriminalare får i princip dra vittnesmålen ur dem.
Rymmaren, Rachel Solando, har lämnat efter sig ett kryptiskt meddelande som Teddy till slut lyckas avkoda. I detta meddelande skall det finnas en patient 67, problemet är bara att det finns endast 66 patienter på ön, så vem är nummer 67 ?
Ju mer Teddy och Chuck söker efter Rachel, och den mystiska patient 67, ju längre bort verkar de komma. Stämningen på ön blir otäck och till slut verkar gränsen mellan fantasi och verklighet att försvinna.
"Patient 67" är min första bekantskap med Dennis Lehane, och jag kan säga direkt att det inte kommer att bli min sista. Boken är mörk, ruggig och helt fantastiskt spännande. Språket är hårt, men toppat med en svart humor som passar perfekt till de händelser som utspelas på Shutter Island. Patient 67 skall väl egentligen räknas som en kriminalroman, men känns mycket mer som en riktigt ruggig psykologisk thriller. Dessutom fångar Lehane in stämningen på ett sätt som gör att man verkligen hoppas att man aldrig hamnar på en ö som Shutter Island.
Dennis Lehane har hittills skrivit åtta böcker varav sju är utgivna på svenska och vad jag vet så ska alla vara i nästan samma klass som Patient 67. Om detta är fallet, så har man som läsare mycket att njuta av.
Läs dessutom gärna Erikas recension av Lehanes första bok ”En drink före kriget” som är mycket bra.
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Recension, Dennis Lehane
måndag 4 augusti 2008
Delmål Juli
Inga blogginlägg under semestern, men det gör inget. Skrivandet har stått tillbaka till förmån för badande, besök av broder med familj, mer badande, besök hos broder med familj, resa till Gränna och Visingsö, resa till Göteborg, besök på Universeum i Göterborg (dyrt men kul), besök på Liseberg (japp, Balder och Kanonkulan var skithäftiga) och så slutligen en dag att trappa ner inför första arbetsdagen...
En del läsande har det blivit under semestern, böcker som förhoppningsvis kommer att recenseras och värderas här på bloggen vad det lider. De tre semesterböckerna var:
"Allt kan hända" av Stephen King
"Brödraskapet" av John Grisham
"Patient 67" av Dennis Lehane
Detta gör att mina mål ser ut som följande efter Juli månad:
Antal lästa böcker: 11 (mål: 24)
Antal köpta böcker: 17 (mål: max 20)
Lästa på engelska: 1 (mål: 3)
Lästa nobelpristagare: 1 (mål: 5)
Fortfarande röda siffror och vissa av målen känns väl något orealistiska. Men vad sjutton, det blir nog bra till slut...
/Peter
Läs även andra bloggares åsikter om Böcker, Mål, Juli, Stephen King, John Grisham, Dennis Lehane
fredag 11 juli 2008
Äntligen semester
Läs även andra bloggares åsikter om Semester, Böcker, John Grisham, Furuvik
tisdag 1 juli 2008
Delmål Juni
I alla fall så har nu bloggen, av och till, funnits i 3 år. Hurra för mig. Detta firar jag med att se hur min mål har uppfyllts efter halvtid av året.
Sedan sist (mars) har tyvärr läsandet gått lite i stå och det har endast blivit tre böcker utlästa. "Duma Key" av Stephen King som ingår i mitt mål att läsa tre böcker på engelska, Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga" som ingår i målet med fem nobelpristagare, samt "Edens hammare" av Ken Follet.
Jag har dock njutit i fulla drag av alla böckerna. Kings senaste bok var fantastisk att läsa på orginalspråk. Det är märkbart vilken skillnad det är mot de svenska översättningarna. Jag tyckte samma sak när jag läste "The Colorado Kid".
Även Selma Lagerlöf berörde. Trots det "gammeldags" språk som använts (såklart) var boken fylld med mustiga berättelser med ett språkbruk som var ovanligt för den tid det begav sig, ungefär som i Hjalmar Söderbergs "Doktor glas"
Ken Follett då ? Ja, Ken är alltid Ken. En superbra spänningsförfattare som alltid levererar kvalité och som alltid lämnar något kvar hos mig som läsare. Han är lite elak, Follett, för jag hamnar alltid i ett moraliskt dilemma när jag läser hans böcker, då han lyckas göra skurkarna väldig mänskliga, trots de illdåd de utför.....
Nåja, för att sammanfatta i lite statistik så ser de röda (mestadels) siffrorna ut som följer:
Antal lästa böcker: 8 (mål: 24)
Antal köpta böcker: 14 (mål: max 20)
Lästa på engelska: 1 (mål: 3)
Lästa nobelpristagare: 1 (mål: 5)
Dystert, ja visst, men dyster kvalité....
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Mål, Juni, Stephen King, Selma Lagerlöf, Ken Follett
måndag 30 juni 2008
Hej....igen
Inga förklaringar eller bortförklaringar.
Vill så gärna skriva igen, och ska försöka. Inte för någon annans skull utan bara för min egen. Det får bli som det blir, utan prestige och fåfänga försök att vara poetisk. Bara för att få skriva.
Tack Bokidioten för att du knackade på och undrade var jag varit....
Nu är jag här!
/Peter
Andra bloggar om: Återkomst, Skriva, Vilja, Lust
onsdag 2 april 2008
Delmål Mars
Påsken och påsklovet spenderades med två extra barn i familjen vilket gjorde det praktiskt taget omöjligt att komma åt datorn för att skriva några blogginlägg, därav tystnaden. Läsningen blev nog också tyvärr lite eftersatt....
Påskdeckaren "Cajunblod" av James Lee Burke avslutades innan påsk, så någon sådan blev det inte heller. Däremot har jag nu stor behållning av Stephen Kings senaste, "Duma Key".
En sammanställning av delmålen för mars har det däremot blivit dags för. Det blev två böcker lästa under mars månad även om "Magiker och glas" av King kunde fått fortsätta hur länge som helst.
Statistiken över målen och mina teman ser ut så här efter de tre första månaderna:
Antal lästa böcker: 5 (mål: 24)
Antal köpta böcker: 10 (mål: max 20)
Lästa på engelska: 0 (mål: 3)
Lästa nobelpristagare: 0 (mål: 5)
Ser lite dystert ut efter första kvartalet, men vi får väl se om det inte kan reda ut sig. Det är ju trots allt nio månader kvar....
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Mål, Mars, Stephen King
måndag 24 mars 2008
Ganska nördig i alla fall
71% tycker jag är helt fantastiskt, men jag trodde jag var ännu mer boknördig....
/Peter
måndag 17 mars 2008
Böcker på nätet
Ett bra initiativ tycker jag. Har kanske själv inte så stort sug efter att sitta vid datorn och läsa böcker, men det krävs nytänkande för att få människor att läsa mer.
Paulo Coelho har redan provat att lägga ut böcker på The Pirate Bay, undrar vad Antipiratbyrån säger om det.
Detta ger väl ordet fildelning en ny innebörd...
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Paulo Coelho, Fildelning, The Pirate Bay
lördag 15 mars 2008
Jag rycker också en bok
1. Ryck närmaste bok i din omgivning.
2. Slå upp sidan 23.
3. Leta upp den femte meningen på den sidan.
4. Posta meningen i din blogg tillsammans med dessa instruktioner.
5. Lägg gärna till bokens titel och författare.
"Eric Björn svår numera så sällan att det skorrade falskt när han försökte."
Ja, boken är ju "Amberville" av Tim Davys som låg här jämte datorn.
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, uppmaning, Tim Davys, Amberville
onsdag 12 mars 2008
Loppisböcker
Besökte en loppmarknad för ett tag sedan; och jisses vad billiga böcker det finns ! Mängder med böcker till otroliga priser. En guldgruva för vilken boknörd som helst. Jag lyckades, denna gång, hålla mig något men två böcker á tio (10) kronor slank med i övriga inköp.
I en låda hittade jag, överraskande nog, Elisabeth Georges senaste deckare om Thomas Lynley, "Innan döden kom". Jag läste nyligen Georges förra bok "När ingen ser" där Lynleys fru mördas av en ung pojke. "Innan döden kom" beskriver händelserna som inträffar efter mordet. Måste läsas snart....
Har alltid varit intresserad av J.R.R Tolkien och hans böcker. I samma låda som Elisabeth Georges bok låg, hittade jag även boken "Tolkiens Sagovärld - En vägledning" av Paul H. Kocher. Vi lockas i denna vägledning in i Midgårds sagovärld, en vandring i ringentriologin. Ska bli mycket intressant att följa med på denna promenad.
Måste nog dock hålla mig borta från loppmarknader, annars kommer både målet att köpa mindre böcker att krascha, liksom ekonomin.
Men svårt kommer det att bli.....
/Peter
Andra bloggar om: Böcker, Loppmarknad, Elisabeth George, J.R.R Tolkien
måndag 10 mars 2008
The Dark Tower - Del 3
I del 3 slår de nu följe in till staden där Roland, tillsammans med sina vänner, skall mötas upp för att träffa borgmästare Thorin och den övriga societen i en välkomstfest för de tre unga.

Under denna fest får de bekanta sig närmare med borgmästare Thorin, sheriffen Avery och flera ranchägare i trakten. De träffar här också Eldred Jonas, nyvald vice sheriff och en av de tre okända män som är utskickade av skurken Farson. Detta är dock något som de styrande i Hambry inte känner till ännu.
Det är också under denna fest Roland får veta att Susan är borgmästaren "cully", hon är alltså köpt för att vara Thorins älskarinna och den som skall föda honom ett friskt barn. Denna vetskap drabbar Roland hårt, då han redan hunnit fatta tycker för henne.
De tre unga männen hinner också råka ut för trubbel under denna första tid i Hambry, då de hamnar i bråk på den lokala saloonen med Eldred Jonas och de båda övriga banditerna Roy Depape och Clay Reynolds.
Tredje delen avslutas med att bråket avstyrs av sheriffen, och en sorts vapenvila uppstår. Det är dock en bräcklig sådan, då både Eldred Jonas gäng och de tre vännerna inser att båda sidor bär på hemligheter...
/Peter
Andra bloggar om: Stephen King, The Dark Tower, Seriealbum
söndag 9 mars 2008
Ut ur blogg-garderoben
Jag skriver inget sensasionellt om mig själv, min familj, mitt jobb eller mina vänner. Alltså finns ingen egentlig anledning till att inte tala om vem jag är. Så nu gör jag det.....
Känns på nåt sätt som att jag står för det jag skriver om jag talar om vem jag är och inte skriver under något annat namn. Så nu vet ni att jag är Peter från Gävle och jag älskar fortfarande Stephen Kings böcker mer än något annat....=)
Hoppas bara det inte varit mystiken kring Belgarion som fått er att läsa bloggen, så fortsätt gärna att göra det, och kom ihåg....Alla älskar kommentarer...
/Peter
Andra bloggar om: Psedonym, Böcker, Stephen King, Sensation
måndag 3 mars 2008
Delmål Februari
Med målen jag har för 2008 händer det inte så mycket just nu, men på läsfronten gör det faktiskt ingenting. Har hållt på med Stephen Kings fjärde del i "Det mörka tornet" hela februari. "Magiker och glas" är helt fantastisk och jag njuter av varje ord, av varje pixel i varje bokstav. Ja, jag vill helt enkelt inte att den ska ta slut.
Så statistiken över mina mål och teman ser ut som följer för februari:
Antal lästa böcker: 3 (mål: 24)
Antal köpta böcker: 8 (mål: max 20)
Lästa på engelska: 0 (mål: 3)
Lästa nobelpristagare: 0 (mål: 5)
Nu är det dags att njuta vidare med Mr. King en stund till.
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Mål, Februari, Stephen King
tisdag 26 februari 2008
Bokrea-addicted
Men denna sanning passar inte in på mig. Jag älskar bokrean, har alltid gjort det och kommer förhoppningsvis alltid att göra det (så länge den finns kvar). Även om man idag kan köpa böckerna billigare på internet och även om rean blivit mer kommersiell så är den fortfarande året höjdpunkt.
Att sitta i förväg och kolla in katalogen, med pennan i högsta hugg för att ringa in de böcker jag vill ha. Att glida in på bokhandeln och se detta berg av fantastika böcker. Att supa in atmosfären och slurpa i sig en kopp kaffe och tugga i sig en svettig ostmacka. Detta är tradition...
Årets första bokreadag innebara följande alster (från Bokia):
"Tarzans tårar" och "Mitt himmelska kramdjur" av Katarina Mazetti
"Snablar" och "Milda makter" av Arto Paasalinna
"Odd Thomas" av Dean Koontz
"Dårskaper i Brooklyn" av Paul Auster
"En bit av mitt hjärta" av Peter Robinson
"Råd från hjärtat" av Hans Helighet Dalai Lama
"Jag vill ha en egen måne" av Kenneth Gärdestad och Leijo Liimatainen
Drygt 800 kronor, och jag ångrar ingenting...
Ps. Glöm inte Babel som har säsongstart ikväll 21:30 Ds.
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Bokrean, Babel, Kärlek
måndag 25 februari 2008
Stol nummer 4
Nu är platsen tillsatt, och det verkar ha gått många förbi. DN har en artikel om det på nätupplagan, och säkert flera andra tidningar också, men någon diskussion eller debatt kring valet har i alla fall inte jag märkt.
Röster har tidigare höjts för ännu en kvinnlig ledamot bland de aderton, men så blev inte fallet. Den fjärde stolen gick till författaren och litteraturprofessorn Anders Olsson som därmed blir den 13 manlige ledamoten mot de 5 kvinnor som finns med i församlingen.
Jag har ingenting emot Anders Olsson, men nog skulle jag tycka att det varit bra med ännu en kvinnlig akademiledamot. Men det hade väl varit för mycket att tro på, eftersom Kristina Lugn var den senast invalda innan herr Olsson. Fast och andra sidan blev ju även Jesper Svenbro invald 2006, så det torde lika gärna kunnat bli en ny kvinna.
Som sagt, synd att inte jämställdheten nått Svenska Akademien än....
/Belgarion
Andra bloggar om: Svenska Akademien, Anders Olsson, Jämställdhet, Stol fyra
söndag 24 februari 2008
The Dark Tower - Del 2
Resten av serien är i princip hämtad från Kings fjärde bok, "Magiker och glas" (Wizard and Glass). Första delen avslutades med att Rolands far Steven Deschain kommer tillbaka från en resa och får veta att Roland nu blivit revolverman. Han blev inte särskillt stolt och glad.

Anledningen till detta är att Alliansen i Gilead är hotad av skurken Farson och hans armé, och nu när Roland blivit revolverman är hans liv i stor fara. Marten, rådgivaren som var anledningen till Rolands beslut att bli revolverman, visar sig ha bytt sin lojalitet från Alliansen och gått över till Farson.
Nu när Rolands liv är i fara skickas han iväg tillsammans med vännerna Cuthbert och Alain till staden Hambry under förespeglingen att de ska räkna hästar för Alliansen räkning. Men de får även i uppdrag att hålla ögonen öppna efter tecken på om Farson har planer på att anfalla Alliansen.
När de kommer till Hambry blir Alliansen oro bekräftad då de upptäcker att tre okända män finns i staden och verkar ha nästlat sig in både hos borgmästaren och hos sheriffen. Men de tre vännerna finner också allierade i staden, bland annat den vackra Susan Delgado. Andra delen i "The Gunslinger Born" avslutas med det första mötet mellan Roland och Susan.
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, The Dark Tower, Seriealbum
lördag 23 februari 2008
Första för året
Solen skiner, temperaturen stiger och första boken för året har blivit uthämtad från den lokala spelbutiken. Kan inte bli mycket bättre.
Den första införskaffade boken för 2008 blev, inte helt oväntat, Stephen Kings "Duma Key". Det är den amerikanska utgåvan med ett otroligt vackert omslag, förmodligen från Floridas kust. För det är nämligen där boken utspelar sig. Under större delen av sitt liv har King bott i och kring Bangor i Main och de flesta böcker han skrivit utspelar sig också där.
Men nu på äldre dar har han, som så många andra amerikaner, skaffat hus i Florida. Därför utspelas därför hans senaste bok, för första gången, just i Florida.
Det är en tegelsten på över 600 sidor, men jag har höga förhoppningar på boken. Den har som de senaste från Stephen King mycket mer än bara skräck. Kärlek och minnen är mycket mer framträdande i "Duma Key". Men även det övernaturliga har naturligtvis sin roll, annars vore det ju inte en sann King-roman...
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Stephen King, Duma Key, Lördag
torsdag 21 februari 2008
Svenka King-böcker 2008
I juni kommer "Blaze" ut. Det coola med boken är att King skrev den efter "Carrie" och det var också tänkt att den skulle komma ut som nummer två. Så blev det inte eftersom den valdes bort till förmån för "Salem´s Lot". Detta är också en av hans Bachman-böcker.
Sedan i september kommer så äntligen femte delen i serien Det mörka tornet. I orginal heter den "Wolves of the Calla" och den svenska översättningen blir, inte helt otippat, "Vargarna i Calla". Det blir en lång väntan efter de fyra fantastiska första delarna, men jag är helt säker på att den blir värd denna väntan.
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Stephen King, 2008, Det mörka tornet, Blaze
tisdag 19 februari 2008
The Dark Tower - Del 1
För de som inte känner till denna serie, så kom den till genom ett samarbete mellan Marvel Comics och Stephen King och utgavs under 2007. Första albumserien heter "The Dark Tower - The Gunslinger Born" och bygger på Kings bokserie med samma namn (på svenska, "Det mörka tornet").

Första delen av bokserien heter "The Gunslinger"(Revolvermannen) och beskriver revolvermannen Roland av Gileads sökande efter det mörka tornet. I boken är Roland en vuxen man, men vi läsare får också en beskrivning av hans barndom och hur han blev revolverman. Det är denna beskrivning första delen av seriealbumet handlar om.
Roland går i sin far Steven Deschains fotspår och utbildas till att bli revolverman. När han upptäcker att modern har ett förhållande med Marten, faderns rådgivare, beslutar hans sig för att bli revolverman på en gång för att kunna hämnas. För att kunna bli detta måste han utmana och vinna en kamp på liv och död mot sin lärare, Cort.
Genom ett listigt val av vapen lyckas Roland vinna kampen och blir dämed den yngsta revolvermannen någonsin. Första delen avslutas med att fadern Steven får reda på detta, och han blir inte en stolt och glad förälder. Varför får vi reda på i del 2...
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, The Dark Tower, Seriealbum
söndag 17 februari 2008
Pjäser som avslutning
Som teaterstudent gick jag dock väldigt mycket på teater i Växjö och Stockholm och kommer ihåg många av de pjäser och musikaler jag såg från den tiden. Tänkte därför skriva om fem av dem som sitter kvar mest i minnet.
1. "My Fair Lady". Detta är ju ingen renodlad pjäs utan en musikal, men detta är nog den musikal som har etsat sig fast mest i minnet. Någon närmare presentation behövs väl inte, men när jag såg den på Växjö teater i december 1986 blev jag hänförd.
2. "Timmarna med Rita" av Willy Russel såg jag också på Växjö teater i oktober 1986 och har även spelat delar av den under studietiden. Pjäsen är en komedi med två medverkande, litteraturprofessorn Frank och hans elev Rita. En fantastisk pjäs.
3. "Natthärberget" efter Maksim Gorkijs roman. En ganska lång pjäs minns jag, dock kommer jag inte ihåg så mycket av vad den handlade om. Men den fantastiska scenografin kommer jag fortfarande ihåg sedan 1987, och det är den som gör att pjäsen hamnar på tredje plats...
4. "Katt på hett plåttak" av Tennessee Williams. Denna såg jag på Östgötateatern 1988 och jag minns fortfarande den fantastiska prestation Christina Schollin gjorde. Pjäsen var väldigt kontroversiell då den behandlade både homosexualitet och impotens, jag minns bara att jag tyckte den var mycket bra.
5. "West Side Story" av Bernstein får bli nummer fem. Detta är ju inte heller någon pjäs, men musikalen är fantastisk. Denna såg jag så sent som på 90-talet och i Ludvika av alla ställen. Musikalen är en klassiker och platsar lätt på min topp-fem lista.
/Belgarion
Andra bloggar om: Bokfemma, Pjäser, Teater, Växjö
onsdag 13 februari 2008
Tema: Stephen King
Nu under 2008, med start i mars, kommer nästa del ut i denna serie. Detta seriealbum kommer att bestå av 5 delar och har titeln "The Long Road Home". För att fira detta kommer jag under en tid framåt att ha ett Stephen King tema kring just första 7 delarna av "The Dark Tower"-serien och även recensera de första delarna av böckerna som nyutgivits på svenska under titeln "Det mörka tornet".
Så titta gärna in på min lilla blogg framöver om detta kan intressera er.
Detta får dock vänta ett litet tag, för nu börjar strax nya säsongen av LOST, så nu kommer jag att vara rejält lost den närmsta timmen....
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, The Dark Tower, Seriealbum, Böcker