tisdag 2 november 2010

Litteratur i urval

Dagens lilla inlägg blir litteraturinspirerat, bloggen skapades ju ursprungligen utifrån mitt stora intresse för böcker och läsande.

Innan den stora blogg-döden inträffade höll jag på att läsa "Svalan, katten, rosen, döden" av Håkan Nesser men sedan dess har en massa vatten runnit under broarna, så jag tänkte delge ett urval av de 17 böcker som har plöjts sedan dess.

Två nya favoriter inom skräckgenren har upptäckts. "En hjärtformad ask" av Joe Hill visade sig vara en riktig nagelbitare; inte så konstigt kanske med tanke på att Joe Hill är en pseudonym och den verklige författaren är Stephen Kings son. Äpplet faller tydligen inte så långt från trädet.

Ett författarpar bestående av Guillermo Del Torro och Chuck Hogan håller på med en triologi böcker om vampyrer som håller på att ta över världen, med start i New York. Första delen, "Släktet" utkom under 2009 och nu vecka 47 utkommer del två, "Förgörelsen". Riktigt spännande böcker.

En ny favorit inom deckargenren har också hittats. Peter Robinson är en kanadensare som skriver fantastiska deckare i engelsk miljö, vilket är min absoluta favorit. Hittils har jag hunnit läsa hans fyra första delar i serien om överkommissarie Alan Banks, "En ovanligt het sommar", "I ondskans spår", "Efter alla år av saknad" och nu senast "En lek med elden". Tio böcker finns översatta till svenska och jag hoppas att det blir fler, kan verkligen rekomendera dessa.

I övrigt har det blivit en salig blandning av olika karaktär och författare; allt från Dan Brown och Stephen King till Richard Adams och Margaret Pemberton. Dessutom fyra böcker av fantasyförfattaren David Eddings.

Som avslut vill jag också nämna två böcker som drar mer åt fack-hållet än skönlitteratur. Robin Sharmas "Munken som sålde sin Ferarri" var en fantastisk inspirationskälla i positivt tänkande, och Barack Obamas "Min far hade en dröm" var en intressant läsning om Obamas väg mot presidentposten.

Som sagt, ett litet "litteraturval" från de senaste tolv månaderna...

2 kommentarer:

 1. tackar för boktipsen, själv läser jag
  Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter
  hon var i Tallbo och läste i somras så
  jag köpte ett ex. MEN i kväll blir det nog
  tidningen "Lantliv" som ligger här
  och blänker ny o fin...ha en skön helg

  SvaraRadera
 2. Har själv inte läst något av Jörgensdotter, trots att det är en lokal författare. Har dock hört mycket gott om hennes böcker, så det får väl bli någon gång.

  SvaraRadera