lördag 10 november 2007
Litterära hjältar
I mitt fall så lär det ju bli jag själv. Nåja, i alla fall mitt nickname, Belgarion. Som jag förmodar att de flesta vet är detta "hjälten" i David Eddings två bokserier "Sagan om Belgarion" och "Sagan om Mallorea". Egentligen är böckerna inga stora fantasy-verk, men de är spännande och, inte minst, väldigt humoristiska. Jag kan inte påstå att Belgarion har blivit större än böckerna eller författaren, men eftersom det är detta namn jag använder i många sammanhang, har det ändå växt sig stort för mig.
På tal om Belgarion och hans upphovsman så är det många "förståsigpåare" inom "finare" fantasy kretsar som fnyser åt Eddings böcker och kallar det skräplitteratur, men jag tycker att det är fel. Okej, det går naturligtvis inte att jämföra Eddings med t.ex. Tolkien, men David Eddings säljer bra med böcker vilket borde innebära att många läser honom. Alltså finns det ett behov av denna sorts fantasy litteratur.
Jag ska visst utmana någon mer att avslöja sina litterära hjältar, så då tycker jag att min nyfunna bokbloggskollega på Bokbloggen ska lista sin/sina hjältar. Så shoot Lisa.
/Belgarion
Andra bloggar om: Utmaning, Belgarion, Hjältar, Böcker
tisdag 6 november 2007
Medalj till Nelle Harper Lee
Boken skrevs som sagt 1960 och fick amerikanska Pulitzer priset året därpå för bästa "Fiction". Detta är den enda roman som sedan Harper Lee givit ut, ja förutom några kortare essäer har hon inte givit ut någonting sedan dess. Hon ger dessutom ytterst sällan några som helst intervjuer.
Det finns säkert något fler exempel på "one time" författare, som alltså bara skrivit en prisvinnande roman och sedan inte givit ut något mer, men det måste vara ovanligt. Allra helst eftersom författare fortfarande lever, närmare 50 år senare.
Dessa faktum är som sagt otroligt fashinerande, och min tanke har varit att, förutom att recensera boken. läsa in mig mer på Harper Lee för att förstå vad som gjorde att det bara blev en bok och vad som gjorde att romanen blev så prisad.
Mitt i dessa tankar läser jag i dagens DN, att Harper Lee förärats den amerikanska medaljen "Presidential Medal of Freedom" i går den 5 november. Denna medalj delas ut personligen av presidenten i USA och är en av de två högsta medaljer en civil person kan få. Av de författare som fått den tidigare kan nämnas bl.a T.S. Elliot och John Steinbeck, så Harper Lee har här hamnat i fint sällskap. Hon får medaljen för "sina insatser inom litteraturen", vilket inte är dåligt med bara en utgiven bok.
/Belgarion
Andra bloggar om: Harper Lee, Litteratur, Presidential Medal of Freedom
måndag 5 november 2007
Långt mellan varven
Samtidigt så antar jag att inspirationen och lusten går i vågor. Ibland sprudlar jag av lusta att skriva fyndiga, roliga, intressanta och litterära inlägg, och ibland så känns det som att ingenting är speciellt intressant att skriva om.
Nåväl, nu finns lusten att skriva någonting i alla fall; även om det bara blir en liten uppdatering i bokläsandet och bokköpandet. Där saknas ingen inspiration i alla fall....
Har faktiskt lyckats skära ned något på bokköpandet, så endast (nåja) tre nya bokinköp har det blivit sedan augusti.
Via Adlibris kom Klas Östergrens "Fantomerna" som pocket i september. Anledningen till den boken var väl mest att den var gratis, så jag får se när den läses. Östergren har ju skrivit flera kritikerrosade romaner, men denna bok från 1978 verkar svår att få grepp om. Men någon gång så....
Genom ännu en ny bokklubb kom, också i september, Karin Wahlbergs senaste kriminalroman "Tröstaren". Detta är Wahlbergs sjätte roman men jag har inte läst någon av de tidigare. Ond bråd död i sjukhusmiljö låter rätt spännande, men snälla Karin, varför döpa en av huvudpersonerna till Claes Claesson....känns som brist på fantasi. Nåja, denna kommer också att läsas vad det lider.
Den litterära höjdpunkten sedan augusti vad gäller bokinköp blir ändå Bengt Ohlssons senaste roman "Hennes mjukaste röst". Jag var mycket förtjust i hans förra roman "Gregorius", och det tillsammans med bra recensioner gör att jag relativt snart kommer att flytta upp "Hennes mjukaste röst" ganska långt på "att läsa listan".
I övrigt så gick jag igenom alla mina böcker för ett tag sedan. När jag räknade ihop alla olästa som finns i bokhyllan och dividerade det med hur många böcker jag läser på ett år så har jag böcker för ungefär 20 år framåt. Kanske läge att sluta köpa böcker, alternativt att säga upp mig från jobbet och börja läsa på heltid.....
Antal lästa böcker: 19
Antal köpta böcker: 27
Antal kvinnliga deckarförfattare: 5 (målet för 2007 uppfyllt)
/Belgarion
Andra bloggar om: Bloggdöd, Böcker, Uppfyllda mål
måndag 15 oktober 2007
The boy is back in town
Men nu är jag tillbaka från ett härligt, soligt Kreta och har dessutom hunnit jobba en vecka som avslutades med en kurs i huvudstaden.
Läste i fredagens Aftonbladet att de som medverkar i idol tyckte det var kallt på hotellet. Kan intyga att det stämmer, för det var där jag bodde under kursen. Hotell Anglais har en fantastisk ventilationsanläggning, tyvärr gick det inte att reglera värmen.....=)
Har sedan Kreta-resan övergivit Elisabeth George och börjat vänsterprassla med Camilla Läckberg istället. Inget illa om Elisabeth, men hon var lite för tjock för att följa med på resan. Camilla var mycket mer behaglig.
Ja, nu pratar jag ju inte om Elisabeth själv, utan boken "När ingen ser". Hade den fått följa med att jag nog fått betala för övervikt av handbagaget. Läckbergs debut "Isprinsessan" i pocketformat var betydligt lättare att hanskas med. En mycket spännande debutbok som förtjänar all positiv kritik den har fått. Tji fick du för det Leif GW Persson....
/Belgarion
Andra bloggar om: Kreta, Vänsterprassel, Böcker, Camilla Läckberg, Elisabeth George
onsdag 26 september 2007
Kreta, here we come
I natt, 03.00 kommer taxin för att köra familjen Belgarion till Arlanda. Därifrån blir det en flygning ner till Kreta för en härlig, och förhoppningsvis varm semester.
Två pocket hoppas jag ska räcka (det finns väl annat att göra på Kreta), en Camilla Läckberg och en Mari Jungstedt får följa med. Det gör att jag ändå får trevligt lässällskap och dessutom uppfyller mitt mål för år 2007, att läsa minst 5 deckare av kvinnliga författare. Inte illa....
Så hejdå bloggvänner, vi hörs igen till nästa helg.
/Belgarion
Andra bloggar om: Semester, Kreta, Böcker, Deckare
fredag 21 september 2007
En färsk purjolök
Som finns beskrivet på många bloggar så har det skickats ut en hel del reklam till oss som läst förhandsexemplaret av Tim Davys "Amberville". Själv har jag tidigare fått både disktrasa och tablettask.
Nu i eftermiddag när jag kom hem från jobbet och öppnar brevlådan så ligger där.....Jo det är sant, en hel färsk purjolök !!!!!
Jag skickar inte med någon bild, då purjon är för stor att stoppa i scannern.....så ni får helt enkelt tro mig på mitt ord...hehe
Säga vad man vill, men fantasin är det inget fel på.....
/Belgarion
Andra bloggar om: Amberville, Tim Davys, Purjolök
Ett fyrfaldig leve...
I dag 21/9 fyller Stephen King 60 år.
Hoppas du får en trevlig födelsedag och att vi får många fler böcker...
GRATTIS !
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, Födelsedag, Grattis
torsdag 20 september 2007
Lever och frodas
Mycket övrigt i livet just nu, men har mycket jag vill skriva om. Tiden räcker dock inte alltid till.
Har i alla fall unnat mig en stunds läsning varje kväll, "Amberville" är nu utläst och nu håller jag på med Elisabeth George och hennes "När ingen ser".
Vill också tipsa om recensionen av Hjalmar Söderbergs "Den förvandlade Messias" i DN. Otroligt bra skrivet kring myten (?) Jesus av K G Hammar (av alla personer). Tänkte återkomma kring detta, förhoppningsvis redan i helgen.
Men nu är det dags för Heroes istället....
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, DN, Hjalmar Söderberg, Jesus
torsdag 13 september 2007
Samarbetet fortsätter
För dryga veckan sedan kom 7:e och sista delen i serien "The Dark Tower" i brevlådan. Jag har hittils bara lyckats recensera 1:a delen här i bloggen, men har tänkt att göra det med de andra sex nummren också.
Glädjande nog så kommer det mera. I november ger man ut samtliga sju nummer i en samlingsvolym, och som om det inte var nog så ska Marvel och King fortsätta samarbetet.
I en intervju på ett forum avslöjas det att man under nästa år kommer ut med nästa del i serien, "The Long Road Home". Denna del två kommer att innehålla fem nummer. I samma forum avslöjas också att tanken är att det totalt ska komma fem delar med totalt 30 nummer.
I sanning mycket glädjande nyheter tycker jag...
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, Marvel, The Dark Tower
tisdag 4 september 2007
Inatt jag drömde...
Håller på att läsa Tim Davys skruvade "Amberville", och inatt drömde jag en extremt skruvad dröm om mjukisdjur.
Boken måste vara en av de mera recenserade böckerna (i alla fall inom bokbloggssfären) som ännu inte kommit ut. Själv har jag kommit till kapitel 6 och jag tycker hittils om det jag läst. Jag måste dock erkänna att jag har svårt med mina mentala bilder, jag lyckas bara med möda få in mjukisdjuren i den tuffa omgivningen i boken.
Det är svårt att visualisera sig en Gorilla som går till krogen och tänker njutfulla tankar om de kvinnliga uppenbarelserna som finns där (läs fnask). Ja det är överhuvudtaget svårt att tänka sig ett mjukisdjur som svär.
Att boken skulle vara läsning för alla åldrar vet jag inte om jag tycker, är tveksam om jag skulle ge dottern den illustrerade boken som skall komma. Men det kan ju vara jag som är gammalmodig.....
Och ja, jag undrar som sjutton vem som döljer sig bakom pseudonymen Tim Davys...
/Belgarion
Andra bloggar om: Mjukisdjur, Amberville, Tim Davys, Drömmar
torsdag 30 augusti 2007
Gratis är godast
Såg hos Petra och Hans, att även de (och många andra) har fått erbjudandet, och dessa tipsade också att man via Adlibris nu har chansen att få Klas Östergrens "Fantomerna" alldeles gratis i och med att de fyller 10 år.
Ännu en gratisbok, who wants to miss that....och grattis förresten Adlibris.
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Amberville, Tim Davys, Klas Östergren
onsdag 29 augusti 2007
Ännu fler böcker
Nåja, att köpa böcker är dock fortfarande inte något problem, ytterligare 6 böcker har blivit inköpta sedan förra torsdagen vilket gör att det nu blivit 24 böcker i år. Den minnesgoda bloggläsaren kanske kommer ihåg att jag skulle försöka köpa färre böcker i år än förra året, men det kommer med all säkerhet att gå rakt åt skogen...
Förra fredagen kom "Läckan" av Colin Forbes och "Magiker och glas" med Stephen King. Dessa var väntade och efterlängtade.
Igår hade jag lite huvudvärk. Vad har då det med bokinköp att göra ? Jo, en bit från apoteket ligger ett antikvariat och då kan ni ju tänka er vad som hände....
Kom ut med mindre huvudvärk samt ytterligare två böcker. Är lite förtjust i Richard Adams, och hittade hans bok "Traveller" för endast 25 kronor. Could not miss that.
Som pricken över i:et så fick jag tag i en amerikansk förstautgåva av Stephen Kings "Needful Things" för ynka 60 kronor; gissa en som slog till.....=)
Ja, och så idag kom två Camilla Läckberg från Bokus; "Predikanten" och "Tyskungen". Det är ju fraktfritt den här veckan så vad kan jag göra.....
Nu har jag väl att läsa till någon gång 2020 i den takt som jag köper.
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Stephen King, Körsång, Camilla Läckberg
torsdag 23 augusti 2007
Torsdagssvammel
Har nyss avslutat Harper Lees "Dödssynden (To Kill a Mockingbird)" som sägs vara den viktigaste amerikanska romanen någonsin (Harper Lee fick pulitzerpriset för boken 1961).
Ja, det är en stark samhällsroman om den amerikanska södern på 1930-talet, men den viktigaste i USA....Nåja, en längre recension kommer inom kort.
Just nu är det den bästa författaren i USA som läses. Har kommit snart halvägs in i Stephen Kings "De öde landen", del 3 i "Det Mörka Tornet". Här snackar vi bok, vilket driv, vilket språk, vilken spänning....superlativen öser ner...
Några bokinköp har det också blivit på sista tiden (ännu en ny bokklubb, hjälp mig någon). Paketet med Camilla Läckbergs "Olycksfågeln" och Nora Roberts "Livsfarlig utsikt" damp ner i brevlådan igår. Imorgon kommer nog nästa bokpaket från Bokus också....Känns farligt nära förra årets 28 inköp. Attans...
Nåja, dags att gå till sängs för lite härlig bokläsning, Roland of Gilead, here i come.....
Antal lästa böcker: 15
Antal köpta böcker: 18
Antal kvinnliga deckarförfattare: 3
Antal ljudböcker: 1
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Stephen King, Harper Lee
tisdag 21 augusti 2007
Gregorius av Bengt Ohlsson

Denne präst är nu huvudpersonen i Bengt Ohlsson roman med just namnet ”Gregorius”. Bengt Ohlsson har i denna roman, så att säga, vänt på steken; vi får med andra ord uppleva samma historia som i ”Doktor Glas” men ur prästens synvinkel.
Detta sätt att skriva en roman på är fullständigt genialiskt och vänder upp och ner på känslor och tankar på det mest fascinerande sätt När jag läst ”Gregorius” så får jag samma känsla som när jag läste Pär Lagerkvists ”Barabbas”, där vi från en åskådares ögon får uppleva Jesus korsfästelse istället för den traditionella, bibliska versionen.
Läsaren får i boken följa Gregorius uppväxt och hur han träffar den unga Helga, i vilken han blir djupt förälskad. Denna kärlek är inte helt problemfri eftersom han är så mycket äldre än henne; detta gör kärleken något skamfylld. De gifter sig i alla fall, men det visar sig snart att Helga inte alls trivs med situationen. Otroheten blir ett faktum, en otrohet som snart blir uppenbar för Gregorius. I stället för ilska och vanmakt fylls han av förtvivlan och självförakt, men också av ett förvirrat hopp om att hon åter skall bli hans. Han möter dock en annan kvinna som han tycker mycket om och han känner att livet kan te si annorlunda än det som varit.
Att läsa ”Gregorius” ur prästens perspektiv är som att vända kappan efter vinden. Den fullständiga aversion som jag hade mot Gregorius efter att ha läst Hjalmar Söderbergs roman, byts ut mot sympati och jag börjar förstå hans handlande och ser att det alltid finns två sidor på myntet.
”Gregorius” är Bengt Ohlssons sjunde roman sedan debuten 1984 och den belönades med Augustpriset 2004, samma år som den kom ut. Förutom författare är Bengt Ohlsson också bland annat en flitig krönikör i DN.
/Belgarion
Andra bloggar om: Bengt Ohlsson, Gregorius, Böcker, Recension
onsdag 15 augusti 2007
Ny King och Forbes
Idag utkom fjärde delen i "Det mörka tornet - Magiker och glas" av Stephen King...och nu är den beställd från Bokus...
När jag ändå höll på så slank Colin Forbes senaste och sista bok "Läckan" ner i varukorgen. Colin Forbes dog ju i augusti förra året, så nu kommer ordet spökskrivare till sin fulla rätt (många misstänker att Forbes använde en sådan under de sista böckerna).
Jaja, där rök några hundralappar till. Men jag tvivlar inte en sekund på att det var väl använda pengar...
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Inköp, Stephen King, Colin Forbes
tisdag 14 augusti 2007
Vredens land av Wilbur Smith

Denna tid, eller rättare sagt från tidigt 50-tal till mitten av 1960-talet, beskriver Wilbur Smith i boken ”Vredens land” från 1987. Wilbur Smith har för många blivit känd genom sina historier om släkterna Courtneys och Ballantyne, och i denna bok får vi följa den ena släkten, Courtneys, under 15 år mitt i den infekterade apartheideran.
Läsaren får i boken följa Shasa Courtney, familjens överhuvud och hans strävan efter politisk makt och nya erövringar av företag. Vi får även följa hans kamp mot halvbrodern Manfred De La Rey som har samma politiska strävan. Dessa båda bröder och deras familjers historia tvinnas ihop och utgör en del av boken, med glamour, snabba bilar, vackra kvinnor och bittra fejder.
Den andra, och kanske viktigare berättelsen är en beskrivning av den svarta majoritetens kamp för frihet och här får vi följa Moses Gama, den svarta karismatiske ledaren som tillsammans med bland annat Nelson Mandela kämpar mot den vita överheten. Till en början genom ohörsamhet, en ohörsamhet som senare övergår mer och mer i våldsamma upplopp och attentat.
Trots att Vredens land ibland känns banal med all glamour kring släkten Courtney, så är boken samtidigt en skrämmande historia som känns väldigt verklighetstrogen, men utan att ta ställning. Tidpunkter och händelser är korrekta, även om själva händelseförloppet i många stycken är fiktiva. Detta är ett av Wilbur Smiths kännetecken, just att blanda fiktion och fakta. Med sitt afrikanska ursprung, född och uppvuxen i Nordrhodesia, beskrivs natur och människor på ett mycket målande sätt.
Intrigen mellan Courtneys och De La Rey är väldigt bra med många motsatta personligheter och Wilbur Smith lyckas på ett trovärdigt sätt skildra samhällsklimatet. Allt detta tillsammans gör att Vredens land är en mycket stark och bra roman.
/Belgarion
Andra bloggar om: Wilbur Smith, Böcker, Recension, Apartheid
måndag 13 augusti 2007
Instick
Återigen en lycklig bloggare.
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, Böcker, Lycklig, Bloggare
söndag 12 augusti 2007
Litteraturdebatter
Jag hade tänkt skriva om hur korkad diskussionen är, att ingen men också alla har rätt. Ja, det svämmar över av deckare just nu, kanske för mycket. Den kanske skuffar undan den "finare" litteraturen som det så snyggt heter. Men detta är ju faktiskt ett val som vi som läsare gör. Vill vi ha deckare så får vi deckare. Däremot så tycker jag debatten förs på sandlådenivå, GW:s påhopp på Läckberg är dåligt. Det fanns en artikel i veckan i DN där Frans G Bengtsson hyllade Hjalmar Gullberg efter dennes genombrott som diktare. Det är så ni författare ska hantera varandra, det tycker i alla fall jag.
Fast denna debatt håller väl på att ta slut nu, för idag skriver samma DN att det är slut med deckare i höst, så nu har ni chansen, Brunner och Ranelid.
Jag tänkte också skriva om debatten kring Maja Lundgrens nya bok, "Myggor och tigrar". Jag har inget emot Maja, men själv är jag tveksam till att man ska skriva en bok där man hänger ut folk med namn och allt. Alla gör sin egna subjektiva bedömning av andra människor och denna bedömning kanske inte alltid är korrekt, rent objektivt....
Sen kanske det är korrekt att kulturetablisemanget behöver en känga då och då, men kanske på ett bättre sätt....
Ja se, nu har jag faktiskt skrivit om dessa debatter, så nu ska jag lägga mig på sängen och fortsätta läsa Harper Lees "Dödssynden".
/Belgarion
Andra bloggar om: Debatt, Böcker, Myggor och tigrar, Deckare
torsdag 9 augusti 2007
Nu är det gjort
Stephen Kings debutbok, "Carrie" är det jag har lyssnat på. Denna hemska, men otroliga bok om Carrie White, skolans driftkucku som visar sig ha Telekinesiska krafter och hämnas på skolan och samhället på det mest bloddrypande sätt.
Det har mestadels blivit lyssnat under lunchpromenader på jobbet. Känner att det är otroligt svårt att koncentrera sig på att lyssna när jag gör andra saker, så lunchpromenaderna har varit ett bra sätt att ta till sig det jag hör. Måste säga att jag är positivt överraskad över detta medium för bokslukande. Fantasin och "bildspelet i huvudet" framträder tydligare när jag lyssnat, och jag har en känsla av att komma ihåg boken bättre än om jag skulle läst den.
Har redan laddat min iriver med en ny ljudbok av The King, denna gång blir det "Eldfödd", hans tredje bok. Förhoppningsvis ska den lyssnas ut lite snabbare än "Carrie".
/Belgarion
Ps. Jag har nu placerat min blogg i Gävle Ds.
Andra bloggar om: Ljudbok, Stephen King, Lunchpromenad
tisdag 7 augusti 2007
Skänk åt den fege en hingst av Peter Mosskin

Det är dessa böcker jag tänker på efter att ha läst Peter Mosskins ”Skänk åt den fege en hingst” från 1994. Att tankarna går till Stephen King beror på Mosskins upplägg av boken, som är uppdelad i två separata berättelser där samma personer finns med men i olika roller eller skepnader.
Detta är dock den enda liknelsen till Stephen King, för denna roman är sannerligen ingen rysare eller thriller. Läsaren får inledningsvis följa en mans efterforskningar efter sin farmors historia och hennes namn. Efterforskningarna leder till Saloniki, och här serveras vi en historia kring den judiska flickan Channah som växer upp tillsammans med sin far och kvinnan Sofia. Vi får följa familjens liv i sin by, och vi får också träffa den rike ryska officer som sedermera gifter sig med Channah och tar henne med till Sankt Petersburg. Men är detta den rätta historien? Kanske, eller kanske inte.
Som läsare kommer vi åter tillbaka till mannen som gör sina efterforskningar, och nu hittar han en annan väg och en annan historia. Denna gång serveras historien om samma judiska flicka, Channah, som nu lever fattigt med sin far och samma Sofia i den vitryska byn Vitebsk. Här träffar Channah en skräddare som hon gifter sig med och flyttar till Kronstadt, en flottbas vid finska viken.
Vilken historia som är sann får vi aldrig riktigt veta, boken slutar med att Channah flyr tillsammans med sin familj för att komma ifrån det gryende judehatet som sprids i ryssland. Destinationen är mot Sverige, men hur det går får man som sagt inte veta i denna bok. ”Skänk åt den fege en hingst” ingår dock i en trilogi, så den fortsatta händelseutvecklingen finns i ”Glöm inte bort att jag finns” från 1997 och ”Där stäppen tar slut” från år 2000.
”Skänk åt den fege en hingst” är en mycket poetisk och vackert skriven roman. Tyvärr är detta det enda positiva omdömmet, för samtidigt är den väldigt svår med korta, avhuggna meningar som gör att boken blir väldigt svårläst. Det känns också som att Mosskin skrivit boken samtidigt som han tänkt ut handlingen vilket gör att man ständigt förlorar sammanhanget.
/Belgarion
Andra bloggar om: Peter Mosskin, Böcker, Recension
söndag 5 augusti 2007
Målkontroll
Har kunnat ligga och sola och bada för kanske 5:e gången i år. Kroppen mår bra, fast det gör inte gott med illröda axlar, tillika rygg och bröst. Men jag antar att det är smällar man får ta...=)
Så här i kvartal tre så kan det passa med lite statistik för målen inför 2007, dvs att läsa minst 20 böcker (19 förra året), köpa färre böcker än förra året (28), samt att läsa 5 deckare skrivna av kvinnliga författare. Hur ser det då ut ?
Antal lästa böcker: 13
Antal köpta böcker: 15
Antal kvinnliga deckarförfattare: 3
Som det ser ut finns chansen att nå alla mål jag satt upp. Gött......
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Mål, Solbränna
torsdag 2 augusti 2007
Läsningen sedan påsk
Fatta hur många recensioner jag ligger efter med....
Hur som helst så kommer här en kort sammanfattning av dessa böcker.
Andra delen i Stephen Kings epos Det mörka tornet - "De tre blir dragna" är den stjärna som lyser klarast på bokhimmelen. Den var så bra, så att jag nästa började om på den efter att den var utläst. Helt fantastisk....
Har även hunnit med en till bok från tema-07 med Liza Marklunds "Paradiset". Måste medge att jag var lite tveksam inför Liza, av orsaker jag inte har en aning om. Men ack vad jag bedrog mig, boken var väldigt spännande och suget efter mer Liza Marklund växte.
Andra delen av Lian Hearns saga om klanen Otori, "På kudde av gräs" blev också avklarad. Kanske inte samma kvalitet som den första boken, men helt ok.
Clive Barkers ungdomsböcker "Abarat", första och andra delen har slunkit ned i bokmagen. Barker är väl mest känd som en rysar-författare, men har här lyckats med att skriva en serie spännande ungdomsfantasy. Hörde att det ska bli både en trea, fyra och femma i serien om Abarat, det ser jag fram emot.
Slutligen, som en liten desert, har Wilbur Smiths "Vredens land" avnjutits. Ja, avnjutits är kanske fel ord om en riktigt otäck bok som behandlar Apartheid i Sydafrika under 50- och 60-talet när det var som värst.
Som sagt, det blev allt en liten hög böcker ändå.
Just nu skall jag precis påbörja "Dödssynden - To Kill a Mockingbird", den amerikanska klassikern från 1960 av Harper Lee. Ser jag verkligen fram emot.
Som avrundning lär jag väl "hinta" lite om två nya King-böcker som kommit/kommer ut i augusti. I går kom "Liseys berättelse" och den 15 kommer del fyra i Det mörka tornet - "Magiker och glas". Missa för allt i världen inte dessa, det kommer inte jag att göra...
/Belgarion
Andra bloggar om: Läsning, Böcker, Stephen King
tisdag 31 juli 2007
Tystnaden är bruten
Nu får det vara slut på tystnaden i denna blogg, efter en tung och jobbig vår och försommar har nu äntligen lusten till läsande och skrivande kommit tillbaka.
Det är inte bara bloggen som blivit lidande, läsandet har varit på en låg nivå sedan i påskas (då jag senast skrev ett inlägg). Har jag inte helt fel så har det inte blivit mer än 4 böcker under tiden. Möjligheten att slå förra årets blygsamma 19 böcker finns kvar, men då krävs en uppryckning....
Tack till er som har hört av er via kommentarer, jag har läst dem och uppskattar dem.
Ska försöka skriva mer nu både om det som läses och lite recensioner, lika banalt och opretantiöst som tidigare.
/Belgarion
måndag 9 april 2007
Påskdeckare utläst
Har nu tagit till mig den norska traditionen med att läsa påskdeckare, och avslutade precis Carina Burmans pastischdeckare "Babylons gator - ett Londonmysterium". En roande och spännande historisk deckare med inslag av såväl Agatha Cristies Poirot (fast hjälten är en hjältinna) som Dorothy Gilmans Mrs Pollifax. En längre recension kommer vad det lider, men boken rekomenderas.
Är på gång att börja andra delen, "De tre blir dragna" i Stephen Kings "Det mörka tornet". Kunde knappt lägga ifrån mig första delen, och misstänker starkt att det blir samma med denna andra bok....=)
Antal lästa böcker: 7
Antal köpta böcker: 10
Antal kvinnliga deckarförfattare: 2
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Påskdeckare, Carina Burman, Stephen King
söndag 1 april 2007
Söndagslugn
Har, återigen, påbörjat mitt nya liv och faktiskt varit ute på en löparrunda idag. Inhandlade för ett tag sedan en 6 Gb Iriver-spelare, och faktiskt går det ganska bra att springa med bra musik i öronen. För närvarande körs Il Divo:s "Ancora". Vilka röster....
I och med Iriver har jag också, hör och häpna, börjat lyssna på ljudböcker. Just nu körs "Carrie" av Stephen King, och det går faktiskt riktigt bra. Ska börja lyssna i bilen till jobbet tänkte jag, en halvtimma varje dag så är snart många böcker "uthörda".
Lite sent som vanligt skall även jag pusha för den nya litteraturcommunityn som bokhororna har startat. Xlibris heter den, och på mindre än en vecka har över 100 personer blivit medlemmar. Om ni inte redag varit dit, så gör det snarast och kom med i många trevliga diskussioner. Jag har redan hittat nya bloggar att besöka sedan jag blev medlem, bl.a Spectatia som har börjat intressera sig för min favoritförfattare, Stephen King.
Med detta får jag önska alla en ypperligt trevlig fortsättning på denna vackra april-söndag.
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Il Divo, Stephen King, Xlibris
onsdag 28 mars 2007
Min litterära vårkanon
Först ut blir Carina Burmans "Babylons gator", ett Londonmysterium i 1800-tals miljö. Denna kommer också att kvala in i mitt tema för 2007.
"De tre blir dragna", Stephen Kings andra del i eposet "Det mörka tornet" kommer också att avverkas.
Ytterligare en deckare av kvinnlig författare skall också läsas. Denna gång Liza Marklunds "Paradiset".
Fick tips på bokhyllan för länge sedan om Clive Barkers "Abarat". En fantay i Narnia-stil enligt andra recensenter, kan bli intressant.
Andra delen i Sagan om klanen Otori, "På kudde av gräs" av Lian Hearn skall också läsas nu. Läste första delen i denna fantasy, ungdomlig och ganska spännande är nog ett passande omdömme.
Slutligen ligger Wilbur Smiths "Vredens land" även på tur att läsas. Tycker om hans skildringar av Afrika under 1800-talet och hoppas denna faller in i den kategorin.
Tre kvinnliga författare av sex möjliga, det tar sig sa pyromanen....
/Belgarion
Andra bloggar om: Kanon, Böcker, Vår, Tema
måndag 26 mars 2007
Säg mig vad du drömt av Sidney Sheldon

Sidney Sheldon som debuterade som romanförfattare så sent som vid 58 års ålder, skrev sina böcker nästan uteslutande ur kvinnors perspektiv, och denna bok är inget undantag. Läsaren får följa den unga, attraktiva Ashley Patterson som känner sig förföljd. Samtidigt som hon försöker reda ut vem som förföljer henne och varför mördas ett antal män brutalt i hennes närhet. Det skrämmande är att alla spår pekar mot henne själv.
Låter det spännande? Definitivt. Förutsägbart men otroligt spännande. Men mitt i detta förutsägbara så finner jag att Ashley Pattersons förföljelse och morden bara är en del av boken, och att den inte slutar i och med att vi får veta att det faktiskt är Ashley är mördaren och hur det gick till. Boken fortsätter med rättegången, där fokus ligger på den sjukdom, dissociativ identitetsstörning, som Ashley sägs lida av. Avslutningsvis får vi som läsare också en inblick i vad som hände sedan. Detta gör att jag som läsare får ut mycket mer, och det ger boken ett större djup.
Jag har tidigare inte varit speciellt förtjust i Sidney Sheldons böcker, och många av hans alster som kom i mitten av 80-talet och början av 90-talet var inte bra. Glädjande nog så verkar hans senaste böcker hålla samma kvalité som t.ex. ”Främlingen i spegeln”, ”Spelets härskare” och ”Tracys hämnd”. Tyvärr får vi läsare inte veta om trenden skulle ha hållit i sig då Sidney Sheldon dog 30 januari i år efter en tids sjukdom.
/Belgarion
Andra bloggar om: Sidney Sheldon, Böcker, Recension
onsdag 7 mars 2007
Nytt från King
Jag har också börjat stöta på andras recensioner av detta epos första del "Revolvermannen", vilket är mycket glädjande.

"The Dark Tower" som är i sju delar finns narturligtvis utgivna på orginalspråk, och de tre första delarna har utgivits i nyutgåva på svenska. Men det räcker inte med det. Via ett samarbete med Marvel har nu"The Dark Tower" börjat komma ut som seriealbum !
Seriealbumet kommer att bli i 7 separata delar, samt en samlingsvolym. Dessa seriealbum kommer dock inte att följa böckerna, som börjar med Rolands jakt på Mannen i svart, utan kommer att utspela sig innan Roland blev en revolverman.
Jag måste, med viss stolthet, säga att det känns ganska häftigt att sitta med detta första nummer av seriealbumet i min hand....=)
En annan glädjande nyhet från King-världen är att hans senaste utgivning "Lisey´s Story" är tänkt att komma ut i sverige under augusti i år genom Bra Böcker. Den svenska översättningen skall bli "Liseys berättelse", kanske inte helt överraskande. Jaja, det är bara att börja vänta på augusti då....
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, Seriealbum, Böcker
lördag 3 mars 2007
Årets bokrea
Bokrean i tisdags var också en, om än liten, påminnelse om våren. I alla fall för mig. Tänkte blogga om vad jag inhandlat redan i tisdags, men då var blogger nere för räkning. Om det var förkylning eller för att för många svenskar skulle blogga om bokrean får bli osagt, men irriterande var det.
Tänkte jag skulle ta det lugnt i år. Förra året köpte jag 12 böcker på rean, och det var i överkant. Lyckades hålla det nere till 6 stycken i år.....i alla fall än så länge....
I vilket fall så blev det följande titlar:
"Tärningsspelaren" av Luke Rhinehart ( liiite kultstämpel)
"Den sista hemligheten" av Ian Caldwell & Dustin Thomason (Klar Dan Brown-stämpel)
"Gentlemen" av Klas Östergren (Har redan Gangsters, så det föll sig naturligt)
"Cirkelsn ände" av Tom Egeland (Norsk DaVinci-kod....vem kan låta bli...)
"En märklig affär" av Peter Robinson (Brukar bli en varje bokrea)
"Ett öppet hjärta" av Dalai Lama (min filosofiska ledstjärna)
Ja, vad ska man säga. Klara inslag av mystik och DaVinci-känsla blandat med lite kult, en gnutta svenskt, en smula deckare och ett knippe filosofi. Känns som en helt OK anrättning.
Antal lästa böcker: 5
Antal köpta böcker: 10
/Belgarion
Andra bloggar om: Bokrea, Böcker, Vårkänslor
söndag 25 februari 2007
Sköna söndag
Två dagar kvar till bokrean och spänningen stiger. Måste nog skicka ett argt meddelande till Svensk direkt reklam, eller vilka det nu är som skickar ut reklamen. Två dagar kvar och inte en bokrea-katalog så långt ögat kan nå....Hur kan dom glömma mig som är en så trogen bokrea-besökare. Grrr.....
Har annars hittat lite nya böcker som jag är sugen på att köpa framöver. Alla i thriller/skräck-genren.
"Staden som slutade andas" av Kenneth Harvey J utkommer den 14 mars och ska vara en gotisk bladvändare som har kallats Stephen Kings och Annie Proulx kärleksbarn. Låter som en härlig blandning....
"Equinox" av Michael White kommer den 21 mars och verkar vara en spänningsroman i bästa Dan Brown stil. Låter ruggigt spännande.
"Alltid Odd" av Dean Koontz kommer först 9 maj, men verkar värd att vänta på. Den massproducerade Koontz verkar ha hittat tillbaka i gammal god stil med denna bok som ska vara en spännande historia om en man som kan prata med de döda.
Har annars precis läst klart senaste Dan Brown, "Gåtornas palats". Spännande, men inte riktigt i klass med "Da Vinci koden" och "Änglar och demoner". Bladvändarspänningen finns där, men han patenterade cliffhangers är inte lika tydliga.
Detta innebär att jag, igen, läst fler böcker än jag köpt...Lär väl inte hålla länge med bokrean runt knuten.
Måste också passa på att berömma och lobba för en mycket bra bokblogg. Bokidioten heter den och är helt i min smak, med väldigt bra recensioner och intelligenta diskussioner. Läs den.
Antal lästa böcker: 5
Antal köpta böcker: 4
/Belgarion
Andra bloggar om: Bokrea, Böcker, Bloggar
onsdag 14 februari 2007
Rosens namn av Umberto Eco

Men varför skulle en munk vilja mörda andra munkar? Vilka hemligheter är så viktiga att det är värt sju bestialiska mord på lika många dagar för att låta dem förbli hemliga? Det är detta broder William och hans novis måste reda ut.
Rosens namn (Il nome della rosa) var Umberto Ecos första roman och utkom 1980. Men italienaren Eco var mycket verksam redan långt tidigare. Redan 1956 skrev han en sin doktorsavhandling om munken Thomas av Aquino, vilken i Rosens namn har en framträdande roll. Intresset för det medeltida klosterlivet är märkbart hos Umberto Eco, och det genomsyrar också romanen. Även en icke teologibevandrad får ut mycket av beskrivningarna av det karga klosterlivet med dess dagliga böner och rutiner, och detta gör att boken är intressant även förutom detektivhistorien som hela tiden finns där som den röda tråden. Lägg därtill ett mycket vackert språkbruk och Rosens namn blir en glädjande upplevelse.
Det enda som kan upplevas som något negativt är att vissa beskrivningar ibland blir något omständliga samt att boken genomsyras av lite för många latinska ord och meningar. Dessa förklaras i och för sig längst bak i boken, men medför också tyvärr att det blir mycket bladvändande fram och tillbaka.
Andra bloggar om: Recension, Umberto Eco, Böcker
måndag 12 februari 2007
Min son - ett geni
Sedan sitter jag bekvämt bakåtlutad i favoritfåtöljen och läser Dan Browns bok "Gåtornas palats" och snubblar på sidan 67 över följande mening, och jag citerar:
"Det var hans hängivenhet som förbluffade henne - hans oomkullrunkeliga lojalitet....."
VA, tänker jag och en något snuskig tanke rusar under en sekund genom mitt huvud...OOMKULLRUNKELIGA....men hallå ?
Hur många av er känner er oomkullrunkeliga ikväll ? Hur många av er känner er bekväma och säger genast: Ja, det ordet använder jag nästan jämt ?
Jag ska gärna bekänna; jag har aldrig stött på ordet oomkullrunkeliga förut!
Men här kommer det fantastiska. Jag berättar detta med ett frustande vid middagsbordet, varvid min tolv-årige son allvarligt vänder sig mot mig och säger
- Ja, men pappa. Oomkullrunkeliga betyder ju typ orubbliga, visste inte du det...?
Vad svarar man på det....han är ett geni !
/Belgarion
Andra bloggar om: Oomkullrunkeliga, Dan Brown, Geni
tisdag 6 februari 2007
Bokköp som värmer
En ny bokleverans med två böcker har inkommit vilket medför fruns något ogillande blickar... (jag vet, vi har redan mycket böcker). Men vad ska jag göra, det finns ju så många böcker jag vill ha.
Stephen Kings senaste på svenska "De öde landen" kom ut i slutet av januari och är den tredje delen av sju i sviten "Det mörka tornet".
Lian Hearns serie "Sagan om klanen Otori" var tänkt att bli i tre delar, men under november kom något överraskande en fjärde bok. "Vid hägerns skarpa skri" heter uppföljaren.
Första målet i temat "att läsa 5 kvinnliga deckarförfattare under 2007" har infriats. Minette Walters "Ormars skepnad" avklarades i helgen. En tidvis spännande "Cold Case"-deckare med något överraskande slut. En längre recension kommer vad det lider, vilket jag redan gör med massor av orecenserade alster som väntar...
Antal lästa böcker: 3
Antal köpta böcker: 4
Antal kvinnliga deckarförfattare: 1
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Tema, Stephen King, Lian Hearn
tisdag 23 januari 2007
Fullt upp varje kväll
Men jag måste i alla fall passa på och berätta lite Stephen King relaterat.
Lilja på Lilja´s Library har lyckat med vad få privatpersoner lyckats med. Han har fått en 45 minuters telefonintervju med kungen själv, och hela intervjun finns att läsa i tre delar på Liljas hemsida.
I intervjun berättar King om både böcker han givit ut, böcker som ska komma, om filmer och mycket, mycket mer. För er som är intresserade av Stephen King och hans böcker är detta en angenäm läsning. Lilja´s Library är även i övrig en mycket bra King-site, en av de bästa faktiskt.
Och ja, jag är jäkligt avundsjuk.....
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, Lilja´s Library, Intervju
måndag 15 januari 2007
Löften skall uppfyllas
Efter denna bok har det så blivit dags att börja uppfylla löftet och temat att läsa 5 kvinnliga deckarförfattare under 2007. Med min synnerligen blygsamma lästakt är det nog bra att börja så tidigt som möjligt på året. Så nu kör jag igång, och den första blir "Ormars skepnad" av Minette Walters.
Jag har, förutom Minette Walters, tänkt läsa Liza Marklund, Elisabeth George och Camilla Läckberg. Den femte författaren är inte bestämd ännu, så där får jag fundera över de tips jag fått i tidigare blogg-inlägg.
Antal lästa böcker: 2
Antal köpta böcker: 2
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Stephen King, Deckare
torsdag 11 januari 2007
Samma favoriter
" I suppose my reaction was intensified by having just finished Nelson DeMille's excellent novel Wild Fire..."
Fattar ni, min favoritförfattare no1 (King), höjer min favoritförfattare no2 (DeMille) till skyarna för dennes senaste roman. Nelson DeMille´s senaste bok, "Wildfire" utkom i november i USA så förhoppningsvis blir den utgiven på svenska snart. Hoppas, hoppas, hoppas.....
Jag visste väl att jag och min kompis Stephen hade mycket gemensamt....=)
/Belgarion
Andra bloggar om: Stephen King, Nelson DeMille, Böcker
söndag 7 januari 2007
Årets första inköp
Efter Intervjun i TV4 igår morse med Alexander McCall Smith, som för övrigt var mycket intressant, tyckte frun att han kanske var något hon vill läsa. Så till slut införskaffades "Damernas detektivbyrå" sisådär en miljon år efter alla andra.
Båda barnen fick målargrejor i julklapp. Detta stod högt på önskelistan till min glädje. Sonen fick ett set för oljemålning och dottern för Akryl. Hittade boken "Akryl - Grunderna" av Ray Smith för 19 kronor på ICA. Kunde inte låta bli. Vem vet, jag kanske provar om jag har någon konstnärlig ådra själv...
Eftersom det bara blivit en bok läst hittils under året, Umberto Eco:s "Rosens namn" så leder inköpt över läst med 2-1...Får se hur detta slutar.
Annars är det Stephen King som gäller nu. Har påbörjat del 1 i hans stora epos Det Mörka Tornet, "Revolvermannen". Så nu är det bara att njuuuuta.
Antal lästa böcker: 1
Antal köpta böcker: 2
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Målning, Stephen King
torsdag 4 januari 2007
The Colorado Kid av Stephen King

Historien om Colorado Kid är en berättelse som de åldrande tidningsredaktörerna Vince Teague och David Bowie berättar för praktikanten Stephanie McCann på den lilla lokaltidningen. Ett fall som de undersökt under de senaste 25 åren.
Vad vi som läsare tillsammans med Stephanie får av Vince och David är små, små bitar av vad som KAN ha hänt den döde mannen. Dessa bitar bildar sedan mönstret av ett till synes omöjligt brott. Boken avslutas sedan i....ingenting.
Som deckarhistoria är den ganska svag, och vad innehållet vill säga är ingenting man riktigt förstår, men den är ändå på något sätt....riktigt bra. Språket är tilltalande och rakt. Detta är (faktiskt) den första King-bok jag läser på orginalspråk och det var en fantastisk upplevelse.
Ursprunget till boken är också rätt fashinerande. Förlaget Hard Case Crime visste om att Stephen King gillar hårdkokta deckare och ville att han skulle skriva en sk. "blurb", dvs skriva om hur bra den och den boken var från deras förlag (detta är vanligt i USA). Istället erbjöd sig King att skriva en hel bok, som då blev "The Colorado Kid". Kan tänka mig att Hard Case Crime blev både överraskade och överlyckliga....
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Recension, Stephen King
tisdag 2 januari 2007
Boklistan och statistik 2006
Mitt mål inför 2006 var att läsa minst 30 böcker (läste 20 under 2005) vilket visade sig övermäktigt. Det slutade med endast 19 stycken, vilket jag själv inte är nöjd med. Jag får omvärdera detta inför 2007, och i alla fall försöka mäkta med över 20 stycken....
Under året införskaffades 28 böcker, så återigen köps det mer än det läses. Hur skall denna cirkel brytas....
I alla fall så blev 2006 års...
...bästa utländska författare Nelson DeMille med "En het dag i Augusti".
...bästa svenska författare Bengt Ohlsson med "Gregorius".
...bästa deckare "Misterioso" avArne Dahl.
...bästa humorbok "Konsten att fylla 30" av Mike Gayle.
...bok med lägst betyg "Kadett Hornblower" av C.S Forester.
De 19 böckerna fördelades på följande författare:
C.S Forester
Joyce Reardon
Nelson DeMille
Arne Dahl
Dan Brown (2)
Sidney Sheldon (2)
Wiliam Golding
Stephen King (2)
Ken Follett
Mike Gayle
Tom Clancy
Hjalmar Söderberg
JRR Tolkien
Nick Hornby
Bengt Ohlsson
Wilbur Smith
Endast en kvinnlig författare förra året alltså. Lite skäms jag, men har ju å andra sidan lovat att läsa minst 5 kvinnliga deckarförfattare under 2007. Får hoppas det väger upp något...
Nåväl, med dessa ord får jag önska er alla ett bokrikt och läsfyllt 2007, själv skall jag börja genast.....
/Belgarion
Andra bloggar om: Böcker, Lista, Statistik