tisdag 26 februari 2008

Bokrea-addicted

På flera bloggar har jag under senaste veckan läst att bokrean har spelat ut sin roll. Kanske en sanning med tanke på att jag endast på en bokblogg har läst om vad som köptes under reans första dag.

Men denna sanning passar inte in på mig. Jag älskar bokrean, har alltid gjort det och kommer förhoppningsvis alltid att göra det (så länge den finns kvar). Även om man idag kan köpa böckerna billigare på internet och även om rean blivit mer kommersiell så är den fortfarande året höjdpunkt.

Att sitta i förväg och kolla in katalogen, med pennan i högsta hugg för att ringa in de böcker jag vill ha. Att glida in på bokhandeln och se detta berg av fantastika böcker. Att supa in atmosfären och slurpa i sig en kopp kaffe och tugga i sig en svettig ostmacka. Detta är tradition...

Årets första bokreadag innebara följande alster (från Bokia):

"Tarzans tårar" och "Mitt himmelska kramdjur" av Katarina Mazetti
"Snablar" och "Milda makter" av Arto Paasalinna
"Odd Thomas" av Dean Koontz
"Dårskaper i Brooklyn" av Paul Auster
"En bit av mitt hjärta" av Peter Robinson
"Råd från hjärtat" av Hans Helighet Dalai Lama
"Jag vill ha en egen måne" av Kenneth Gärdestad och Leijo Liimatainen

Drygt 800 kronor, och jag ångrar ingenting...

Ps. Glöm inte Babel som har säsongstart ikväll 21:30 Ds.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

måndag 25 februari 2008

Stol nummer 4

Kommer ihåg att diskussionen kring vem som skulle överta stol nummer 4 i Svenska Akademien var ganska livlig efter att Lars Forsell gick ur tiden.

Nu är platsen tillsatt, och det verkar ha gått många förbi. DN har en artikel om det på nätupplagan, och säkert flera andra tidningar också, men någon diskussion eller debatt kring valet har i alla fall inte jag märkt.

Röster har tidigare höjts för ännu en kvinnlig ledamot bland de aderton, men så blev inte fallet. Den fjärde stolen gick till författaren och litteraturprofessorn Anders Olsson som därmed blir den 13 manlige ledamoten mot de 5 kvinnor som finns med i församlingen.

Jag har ingenting emot Anders Olsson, men nog skulle jag tycka att det varit bra med ännu en kvinnlig akademiledamot. Men det hade väl varit för mycket att tro på, eftersom Kristina Lugn var den senast invalda innan herr Olsson. Fast och andra sidan blev ju även Jesper Svenbro invald 2006, så det torde lika gärna kunnat bli en ny kvinna.

Som sagt, synd att inte jämställdheten nått Svenska Akademien än....

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

söndag 24 februari 2008

The Dark Tower - Del 2

Första delen i Marvel Comic/Stephen Kings serie "The Dark Tower - The Gunslinger Born" hämtar mycket från första boken "Revolvermannen".

Resten av serien är i princip hämtad från Kings fjärde bok, "Magiker och glas" (Wizard and Glass). Första delen avslutades med att Rolands far Steven Deschain kommer tillbaka från en resa och får veta att Roland nu blivit revolverman. Han blev inte särskillt stolt och glad.

Anledningen till detta är att Alliansen i Gilead är hotad av skurken Farson och hans armé, och nu när Roland blivit revolverman är hans liv i stor fara. Marten, rådgivaren som var anledningen till Rolands beslut att bli revolverman, visar sig ha bytt sin lojalitet från Alliansen och gått över till Farson.

Nu när Rolands liv är i fara skickas han iväg tillsammans med vännerna Cuthbert och Alain till staden Hambry under förespeglingen att de ska räkna hästar för Alliansen räkning. Men de får även i uppdrag att hålla ögonen öppna efter tecken på om Farson har planer på att anfalla Alliansen.

När de kommer till Hambry blir Alliansen oro bekräftad då de upptäcker att tre okända män finns i staden och verkar ha nästlat sig in både hos borgmästaren och hos sheriffen. Men de tre vännerna finner också allierade i staden, bland annat den vackra Susan Delgado. Andra delen i "The Gunslinger Born" avslutas med det första mötet mellan Roland och Susan.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, ,

lördag 23 februari 2008

Första för året

God middag, denna härliga lördagseftermiddag.

Solen skiner, temperaturen stiger och första boken för året har blivit uthämtad från den lokala spelbutiken. Kan inte bli mycket bättre.

Den första införskaffade boken för 2008 blev, inte helt oväntat, Stephen Kings "Duma Key". Det är den amerikanska utgåvan med ett otroligt vackert omslag, förmodligen från Floridas kust. För det är nämligen där boken utspelar sig. Under större delen av sitt liv har King bott i och kring Bangor i Main och de flesta böcker han skrivit utspelar sig också där.

Men nu på äldre dar har han, som så många andra amerikaner, skaffat hus i Florida. Därför utspelas därför hans senaste bok, för första gången, just i Florida.

Det är en tegelsten på över 600 sidor, men jag har höga förhoppningar på boken. Den har som de senaste från Stephen King mycket mer än bara skräck. Kärlek och minnen är mycket mer framträdande i "Duma Key". Men även det övernaturliga har naturligtvis sin roll, annars vore det ju inte en sann King-roman...

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

torsdag 21 februari 2008

Svenka King-böcker 2008

Tänkte bara hälsa på för att berätta att det är två planerade svenska utgivningar av Stephen King böcker för i år.

I juni kommer "Blaze" ut. Det coola med boken är att King skrev den efter "Carrie" och det var också tänkt att den skulle komma ut som nummer två. Så blev det inte eftersom den valdes bort till förmån för "Salem´s Lot". Detta är också en av hans Bachman-böcker.

Sedan i september kommer så äntligen femte delen i serien Det mörka tornet. I orginal heter den "Wolves of the Calla" och den svenska översättningen blir, inte helt otippat, "Vargarna i Calla". Det blir en lång väntan efter de fyra fantastiska första delarna, men jag är helt säker på att den blir värd denna väntan.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , , ,

tisdag 19 februari 2008

The Dark Tower - Del 1

Som jag sa i ett tidigare inlägg tänker jag inför Marvels utgivning av seriealbumet "The Dark Tower - The Long Road Home" gå igenom de 7 delar som utgjorde den första albumserien.

För de som inte känner till denna serie, så kom den till genom ett samarbete mellan Marvel Comics och Stephen King och utgavs under 2007. Första albumserien heter "The Dark Tower - The Gunslinger Born" och bygger på Kings bokserie med samma namn (på svenska, "Det mörka tornet").

Första delen av bokserien heter "The Gunslinger"(Revolvermannen) och beskriver revolvermannen Roland av Gileads sökande efter det mörka tornet. I boken är Roland en vuxen man, men vi läsare får också en beskrivning av hans barndom och hur han blev revolverman. Det är denna beskrivning första delen av seriealbumet handlar om.


Roland går i sin far Steven Deschains fotspår och utbildas till att bli revolverman. När han upptäcker att modern har ett förhållande med Marten, faderns rådgivare, beslutar hans sig för att bli revolverman på en gång för att kunna hämnas. För att kunna bli detta måste han utmana och vinna en kamp på liv och död mot sin lärare, Cort.

Genom ett listigt val av vapen lyckas Roland vinna kampen och blir dämed den yngsta revolvermannen någonsin. Första delen avslutas med att fadern Steven får reda på detta, och han blir inte en stolt och glad förälder. Varför får vi reda på i del 2...

/Belgarion

Andra bloggar om:
, ,

söndag 17 februari 2008

Pjäser som avslutning

Tänkte avsluta veckan med Malins bokfemma som denna gång handlar om pjäser Jag har i och för sig läst många pjäser i livet då jag som ung läste teater och musik på katedralskolan i Växjö, men det var drygt tjugo år sedan (1986-87) så det mesta jag läste på den tiden är raderat från hårddisken...

Som teaterstudent gick jag dock väldigt mycket på teater i Växjö och Stockholm och kommer ihåg många av de pjäser och musikaler jag såg från den tiden. Tänkte därför skriva om fem av dem som sitter kvar mest i minnet.

1. "My Fair Lady". Detta är ju ingen renodlad pjäs utan en musikal, men detta är nog den musikal som har etsat sig fast mest i minnet. Någon närmare presentation behövs väl inte, men när jag såg den på Växjö teater i december 1986 blev jag hänförd.

2. "Timmarna med Rita" av Willy Russel såg jag också på Växjö teater i oktober 1986 och har även spelat delar av den under studietiden. Pjäsen är en komedi med två medverkande, litteraturprofessorn Frank och hans elev Rita. En fantastisk pjäs.

3. "Natthärberget" efter Maksim Gorkijs roman. En ganska lång pjäs minns jag, dock kommer jag inte ihåg så mycket av vad den handlade om. Men den fantastiska scenografin kommer jag fortfarande ihåg sedan 1987, och det är den som gör att pjäsen hamnar på tredje plats...

4. "Katt på hett plåttak" av Tennessee Williams. Denna såg jag på Östgötateatern 1988 och jag minns fortfarande den fantastiska prestation Christina Schollin gjorde. Pjäsen var väldigt kontroversiell då den behandlade både homosexualitet och impotens, jag minns bara att jag tyckte den var mycket bra.

5. "West Side Story" av Bernstein får bli nummer fem. Detta är ju inte heller någon pjäs, men musikalen är fantastisk. Denna såg jag så sent som på 90-talet och i Ludvika av alla ställen. Musikalen är en klassiker och platsar lätt på min topp-fem lista.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

onsdag 13 februari 2008

Tema: Stephen King

Med Stephen Kings epos "The Dark Tower" som förlaga gav Marvel under 2007 ut ett seriealbum i 7 delar om just denna bokserie.

Nu under 2008, med start i mars, kommer nästa del ut i denna serie. Detta seriealbum kommer att bestå av 5 delar och har titeln "The Long Road Home". För att fira detta kommer jag under en tid framåt att ha ett Stephen King tema kring just första 7 delarna av "The Dark Tower"-serien och även recensera de första delarna av böckerna som nyutgivits på svenska under titeln "Det mörka tornet".

Så titta gärna in på min lilla blogg framöver om detta kan intressera er.

Detta får dock vänta ett litet tag, för nu börjar strax nya säsongen av LOST, så nu kommer jag att vara rejält lost den närmsta timmen....

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

tisdag 12 februari 2008

Hoppsan, jag är död av Arto Paasilinna

1977 kom Magnus Ugglas skiva "Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt" ut.

Inte för att jag vanligtvis går omkring och tänker på vad som kommer att hända efter min död, men någon gång ibland så händer det att jag gör det.

Men det är just detta som händer huvudpersonen i Arto Paasilinnas "Hoppsan, jag är död" från 1980. Medan han (vi får aldrig veta huvudpersonens namn) uppskattande iakttar en kvinnas ben blir han påkörd av en bil och huxflux är han död.

Han är dock bara kroppsligt död, hans ande reser sig upp och lever på som vanligt och vi får som läsare följa hans nya liv...som död.

Fortsättningen av boken beskriver vår huvudpersons möten med olika människor, såväl påvar och präster som fyllbultar och förbrytare. Alla dessa har ett gemensamt, de tillhör inte de levandes skara.

Boken är skriven med ett lätt anslag utan att för den skull vara enkel. Arto Paasilinnas stil att blanda det lättsamma med det allvarliga, humor med filosofiska resonemang är lyckat och gör att boken aldrig blir tråkig. "Hoppsan, jag är död" blir som en samling anekdoter där vi som läsare får följa både kända och okända levnads (?) öden.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

måndag 11 februari 2008

Serierna i efterhand

För att traverstera på Yrrol så kan jag bara säga att "det är mycket nu, det är det". Åtminstone så mycket så att jag missade Malins bokfemma förra veckan.

Tankarna kring temat "serier" finns dock fortfarande kvar. Inte så att jag ska nämna mina 5 bästa serier, utan snarare kasta ur mig tankarna jag har kring serier tillsammans med en efterföljande fråga.

Efter att ha läst många av mina favoritbloggars bokfemmor från förra veckan såg jag ett mönster gällande VAD som är en bokserie. Jag hittade två olika sorter.

Det första kallar jag "sekvensiella" serier. Med detta menar jag en serie böcker som följer varandra i en sekvens med samma människor eller släkte där händelserna fortgår från bok till bok. I denna kategorin hittar jag mycket fantasy (J.R.R Tolkien, David Eddings, Robert Jordan m.fl).

Den andra kategorin är "händelse" serier. Här handlar det om samma människa eller grupp av människor men där händelserna skiftar från bok till bok. Deckar-/polis-/kriminalserier är en dominerande kategori här (Arne Dahl, Elisabeth George, Ed McBain t.ex).

När jag ransakar mitt minne är det dock stopp efter dessa kategorier....men är det så ?

Finns det månne någon som läst bokserier som skiljer sig från dessa kategorier. Om så är fallet skulle det vara mycket intressant att höra vad det är för serier och exempel på författare.

/Belgarion

Andra bloggar om:
, , ,

måndag 4 februari 2008

Delmål Januari

Nu när vi precis har kommit in i februari, tänkte jag kolla av lite vad som hänt under första månaden med mina mål.

Inte mycket kan konstateras....

Under januari har det blivit tre böcker utlästa (inte dåligt i och för sig):

"Vad jag älskade" av Siri Hustvedt
"Åttan" av Hans Holmér
"Hoppsan, jag är död" av Arto Paasilinna

Det gör att statistiken för mål och tema ser ut som följer efter första månaden:

Antal lästa böcker: 3 (mål: 24)
Antal köpta böcker: 0 (mål: max 20)
Lästa på engelska: 0 (mål: 3)
Lästa nobelpristagare: 0 (mål: 5)

/Belgarion

Andra bloggar om:
, ,