tisdag 31 januari 2006

Äventyr och skräck

God kväll.

Lite dåligt med bloggande har det blivit och ännu sämre med recensioner. Det har dock inte varit mindre läsning, och två böcker har blivit klara under denna första trevande månaden på 2006.

"Kadett Hornblower", en klassisk äventyrshistoria från 1950-talet, av C.S Forester handlar om den unge Horatio Hornblowers äventyr till sjöss under sent 1700-tal.


Boken börjar med att Hornblower, som ny kadett, äntrar på båten H.M.S Justinian. Vid detta tillfälle är han en smal, sjösjuk yngling som ingen tror ska kunna komma någonstans inom flottan.


Men genom boken lyckas Hornblower, med mer tur än skicklighet, visa sig på styva linan och imponera på såväl sjömän som officerare. Han verkar alltid vara på rätt plats vid rätt tid, och även om han är en tvivlare till sinnet så fattar han alltid till sist bästa beslut i de situationer han hamnar i.

Boken är skriven som noveller där varje del tar upp en ny historia om Hornblowers äventyr, men genom hela boken finns en röd tråd som gör att boken ändå uppfattas som "en" roman. Jag hade läst boken tidigare som yngre, och kom ihåg att jag tyckte den var riktigt spännande, och så tycker jag även nu. Nackdelen med boken är det svåra språket, med mycket båt-relaterade termer som man inte förstår ett dyft av.

En annan, nyss utläst bok är "Mitt liv på Rose Red - Ellen Rimbauers dagbok" av Joyce Reardon.

Vem denna Joyce Reardon är vet ingen, det finns inga uppgifter om henne, så egentligen vet man inte vem som egentligen skrivit boken. Men min gissning är att Stephen King har ett finger med i denna lek. Detta baserar jag mestadels på att TV-serien på samma tema (som visades i svensk tv för ett tag sedan) är skriven av just Mr. King. Att sedan flera av Kings böcker figurerar i denna bok, samt att efterskriften till boken är skriven av en "Steven" Rimbauer stärker mina teorier ytterligare.

Nåväl, boken handlar i alla fall om en hittad dagbok som beskriver Ellen Rimbauers liv tillsammans med sin stenrike make John. Denne John Rimbauer bygger en enorm herrgård i Seattle, på marken där en indiangravplats ligger. Efter att de flyttat in försvinner folk mystiskt i huset för att aldrig mer återvända. Ja det verkar faktist som att huset, Rose Red, har ett alldeles eget liv och verkar också växa mer och mer... Allt detta får vi veta genom den dagbok som Ellen skriver.

Men vi får även följa Ellen Rimbauers mest hemliga tankar, tankar om både den gode och den onde, om hennes tankar kring sexualitet och om hennes stigande oro och motvilja, både mot sin man och mot Rose Red.


"Mitt liv på Rose Red" är en mycket spännande bok, inte speciellt skräckinjagande, utan spänningen ligger mer mot det mystiska, övernaturliga. Detta är drag som även finns i många av Stephen Kings böcker och det gör att den blir oemotståndlig.

Detta får avsluta kvällens bloggande.

Eder
Belgarion

onsdag 25 januari 2006

Även lilla jag...

...har blivit "taggad", av Magix.

Självklart skall det svaras...=)

Four jobs you have had in your life:
1. Parkförvaltning (sommarjobb)
2. Servitör (sommarjobb på High Chaparrall)
3. Snickare
3. Systemutvecklare

Four movies you could watch over and over:
1. Forrest Gump
2. Notting Hill
3. Jurassic Park
4. Independence Day

Four places you have lived:
1. Vetlanda
2. Växjö
3. Ludvika
4. Gävle

Four TV shows you love to watch:
1. City akuten
2. Lost
3. Prison Break
4. På spåret

Four places you have been on vacation:
1. Skottland
2. Frankrike
3. Spanien
4. Grekland

Four websites you visit daily:
1. Aftonbladet
2. Följeslagarna
3. Hotmail
4. Alla bloggar jag älskar att läsa

Four of your favorite foods:
1. Spaghetti och köttfärssås
2. Kebabtallrik
3. Kebabpizza (från Vetlanda)
4. Lövbiff med klyftpotatis och bea-sås

Four places you would rather be right now:
1. Där jag är (hemma)
2. I Tibet
3. I Västindien
4. I USA

Four bloggers you are tagging:
1. Alla mina blogg-vänner
2. Alla andra som inte fått denna (vilket inte kan vara många...)

Eder
Belgarion

tisdag 10 januari 2006

Statistik från min bokhylla

God kväll.

Tänkte göra som många andra av er bokvänner och dra lite statistik från 2005 års läsning/inköp.

Under 2005...

...lästes (enbart) 20 böcker...

...köptes 34 böcker...

...bästa bok var "Fader: Okänd" av John F. Case...

...sämsta bok var "Dödligt Tidvatten" av Colin Forbes... (tyvärr Colin...)

...tyngst att ta sig igenom var "Den lille vännen" av Donna Tartt...

...medans "Tarzans tårar" av Katarina Mazetti gick fortast att läsa.

Böckerna fördelades på följande författare:

J.R.R Tolkien
J.M Coetzee
Katarina Mazetti (3)
Stephen King (3)
Nelson DeMille
Colin Forbes (3)
Agatha Christie
Dean Koontz
Donna Tartt
Michael Crichton
John F. Case
Jonathan Coe
John Grisham
Dan Brown

Den blandningen känns ändå rätt bra.

Med tanke på antalet lästa böcker måste man nästan skämmas men å andra sidan finns ju en rejäl chans att förbättra sig under 2006.

Därmed får det räcka med statistik för denna gång.

Eder
Belgarion

måndag 9 januari 2006

Böcker i slutskedet av året

God kväll.

Under de sista skälvande veckorna innan 2005 blev 2006 kom två nya böcker in i bokhyllan.

"Karl XII- Hans liv i sanning återberättad" av Ernst Brunner dundrade ner i brevinkastet. En tjock historisk roman om en av de stora krigarkungarna. Denna ska bli mycket intressant att läsa, faktum är att det är den första historiska roman med en svensk kung inblandad som jag har i min ägo.

Är intresserad av historia, prenumererar på "Populär Historia" och läser den med stort nöje. "För att förstå framtiden, måste man kunna sin historia" är en devis med mycken sanning...

Redan 1970 började Stephen King kladda ner en rad på ett papper som löd "The man in black fled cross the desert and the gunslinger followed". Denna första rad skulle senare utvecklas till Stephens mastodont-epos "The Dark Tower" vars första del "The Gunslinger" kom ut 1982. Detta epos kom till slut att innehålla 7 böcker.

1989 kom så första delen, "Revolvermannen", ut på svenska, följd av del 2, "Följeslagarna", 1990. Därefter slutade Legenda att ge ut fortsättningen och länge tydde allt på att det bara skulle blir dessa två böcker.

Men halleluja, undrens tid är ännu inte förbi, för nu har Bra Böcker beslutat att ge ut samtliga 7 böcker i serien under 2006-2009, och den 30 december kom första delen i min ägo. Samlingsnamnet på serien är "Det mörka tornet" och första delen heter, som tidigare "Revolvermannen".

Gissa en som med spänning ser fram emot 2009, för att få denna samling komplett....

Eder
Belgarion

tisdag 3 januari 2006

Dan the Man

God kväll.

Hoppas sannerligen att ni tittade på Prison Break igår, den verkar mycket lovande, synd om er annars. Ni som inte såg den har missat något.

Läste för en tid sedan (nåja, ska sanningen fram så var det minst två månader) ut Dan Browns bok "Da Vinci koden" som blev otroligt hypad förra året. Vad jag
kan minnas så delades läsarna upp ganska snart i två grupperingar, en som älskade den och en som tyckte den var mest skräp.

Jag måste erkänna att jag tillhör den första gruppen. Detta var nog 2005 års mest spännande bok. Visst har Brown låtit fantasin löpa ganska rejält på sina ställen, men inte på ett helt otänkbart sätt.

Den jakt på den heliga graal, som harvardprofessor Robert Langdon och polisen Sophie Neveu genomför, tar sin början med en mycket spännande flykt från Louvren i Paris och avslutas i England. Under denna jakt matas läsaren med mystiska ledtrådar som huvudpersonerna måste lösa för att steg för steg komma närmare gåtans lösning. Ledtrådarna finns på många ställen, från Leonardo DaVincis verk till gravar i olika kyrkor. Det finns dock andra spelare på banan, som helst av allt själv vill lägga händerna på den heliga graal i egna mer eller mindre religösa syften.

Hela tiden medan jag läste boken relaterade jag den till en film. Dock inte på den film som ska spelas in, byggd på romanen, med Tom Hanks i huvudrollen. Nej jag tänkte på "National Treasure" med Nicolas Cage, som trots att den handlar om lite andra skatter än den heliga graalen hade så många likheter att det nästan kändes som att någon kopierat någon....


National Treasure är för övrigt en väldigt spännande film som jag kan rekomendera alla som inte ännu sett den.

Eder
Belgarion

måndag 2 januari 2006

No big blog today

God eftermiddag.

Idag blir det inte mycket till bloggande, ikväll börjar premiären av "Prison Break". Denna serie får inte missas...Två timmars premiär på TV3 med start 21:00. Kom ihåg det.

Eder
Belgarion

söndag 1 januari 2006

Sex i vinter

God kväll.

Har under julsemestern läst Tolkiens "De förlorade sagornas bok 1&2", detta med en hel del behållning. Inser dock att detta inte är en bok man sträckläser, så nu har jag bytt ut denna mot lite mer "vanliga" böcker...

Håller för tillfället på med en klassiker från 50-talet som jag läste som ung. Tänkte få tillbaka lite ungdomskänslor så nu har jag gett mig på den återigen. Boken i fråga är C.S Foresters "Kadett Hornblower", och den är riktigt spännande att läsa igen.

Sex i vinter som titeln ovan säger är ingen sexuell anspelning för den som eventuellt trodde det (snusko), utan är min läslista under dessa mörka veckor....So here it comes...

"Kadett Hornblower" av C.S Forester
"Mitt liv på Rose Red" av Joyce Reardon (med inblandning av Stephen King)
"En het dag i augusti" av Nelson DeMille
"Misterioso" av Arne Dahl
"Änglar och Demoner" av Dan Brown
"Främlingen i spegeln" av Sidney Sheldon

Hmmm...vad tycks om den blandningen ?

Eder
Belgarion